Obama Belgiumban

Az USA nem mond le Európáról, sőt

A transzatlanti kapcsolatok képezik Európa és Észak-Amerika biztonságának a szilárd alapját.

2014.03.26 20:55MTI

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, miután megbeszélést folytatott szerdán Brüsszelben Barack Obama amerikai elnökkel, leszögezte, hogy a NATO alapvető feladata továbbra is a tagállamok kollektív védelme.



"Töretlen az az elkötelezettségünk, hogy megvédjük szövetségeseinket, és ugyanakkor szilárdan támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását" - szögezte le közleményében Rasmussen.

A főtitkár üdvözölte az Ukrajnával szembeni "felelőtlen és törvénytelen" orosz katonai akciók nyomán tett amerikai lépéseket.

A szeptember elején tartandó walesi NATO-csúcstalálkozóra való felkészülés során "felülvizsgáljuk Oroszországgal való kapcsolataink életképességét, és megerősítjük együttműködésünket partnereinkkel, beleértve Ukrajnát is" - fogalmazott az atlanti szövetség főtitkára.

Oana Lungescu NATO-szóvivő közlése szerint Rasmussen és Obama áttekintette, milyen további lépéseket tehet a NATO a Krím félsziget orosz bekebelezése nyomán. Ezen lépések közül Lungescu kiemelte a védelmi tervek átdolgozását, az új helyzethez való hozzáigazítását, a katonai gyakorlatok számának, nagyságának kibővítését, valamint az erők átcsoportosítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.