Úl párthoz csatlakozott

Kilépett a román PDL-ből Basescu elnök lánya

Kilépett a román ellenzéki Demokrata Liberális Pártból (PDL) az európai parlamenti képviselő Elena Basescu, Traian Basescu román államfő lánya, aki az édesapja által védnökölt, parlamenten kívüli új jobbközép párthoz csatlakozott.

2014.03.24 17:59MTI
freedigitalphotos.net

Az elmúlt hetekben a PDL-ből több vezető politikus is átlépett a PMP-be. Elena Basescu a 2009-es EP-választáson függetlenként szerzett mandátumot, majd belépett a PDL-be.

A román államelnök egy évvel ezelőtt intett búcsút egykori pártjának, a PDL-nek, és azóta védnökségével új politikai erő jött létre, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) névvel, amelynek a felmérések szerint máris 9 százalékos a támogatottsága.

Elena Basescu hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy belép a PMP-be, de nem kíván indulni a május 25-i romániai EP-választáson. Közölte, Romániában akar törvényhozói mandátumot nyerni a 2016-ban esedékes romániai parlamenti választáson.

A PMP második, várhatóan befutó helyet biztosított volna listáján Elena Basescunak, de a politikus ezt nem fogadta el. Az elmúlt hetekben a PDL-ből több vezető politikus is átlépett a PMP-be, így például Elena Udrea, aki tavaly alulmaradt Vasile Blagaval szemben a PDL elnöki tisztségéért vívott küzdelemben.

Traian Basescu akkor Udreát támogatta, és közvetlenül az általa elszenvedett vereség után szakította meg kapcsolatát a PDL-lel. Emil Boc volt román miniszterelnök és a PDL egykori elnöke - aki jelenleg Kolozsvár polgármestere - a PMP háttérintézményének számító, azonos nevű alapítványhoz csatlakozott.

Lépését azzal indokolta, reméli, hogy így hozzájárulhat a jelenleg széttöredezett román jobbközép újraegyesítéséhez. Boc azért lépett be a PMP alapítványába és nem magába a pártba, mert a román választási törvény szerint elveszítené a PDL színeiben megnyert polgármesteri mandátumát. A felmérések szerint a PDL támogatottsága a legutóbbi időkig 14-17 százalékos volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.