Nem lesz közös hadgyakorlat

Franciaország felfüggesztette együttműködését Oroszországgal

Franciaország felfüggesztette katonai együttműködési tevékenységének nagy részét Oroszországgal, mindenekelőtt a két ország közötti látogatásokat és a közös hadgyakorlatokat. A nemzetközi szerződésekhez kapcsolódó együttműködés megmarad.

2014.03.21 15:36MTI
http://www.freedigitalphotos.net

A Le Monde című napilap szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a két Mistral típusú francia hadihajó Oroszországnak történő szállításáról 2011-ben aláírt megállapodás érvényben marad. Csütörtökön a tárcavezető azt közölte, hogy Párizs októberre, a leszállítás időpontjára halasztja a döntést arról, hogy az ukrajnai fejlemények miatt felfüggeszti-e a megállapodást.

Védelmi források jelezték, hogy a francia és az orosz vezérkar között a kapcsolattartás megszűnt, s az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Franciaország és Oroszország részvételével áprilisra tervezett közös hadgyakorlat elmarad.

"A hidegháború vége óta a legsúlyosabb válságát éli most át az európai kontinens, és a Krím orosz megszállása az európai béke és biztonság alapjait veszélyezteti" - mondta a francia miniszter, aki villámlátogatásra érkezett a balti államokba és Lengyelországba, hogy kifejezze Franciaország "szolidaritását, és áttekintse velük, hogyan lehet támogatni biztonsági erőfeszítéseiket". Le Drian bejelentette, hogy Párizs kész négy vadászrepülőt (Rafale-okat és Mirage 2000-eseket) küldeni Litvániába május elején, amennyiben a NATO a balti államok légvédelmi missziójának megerősítéséről dönt.

"Azért jöttem, hogy átadjam (Francois Hollande) köztársasági elnök üzenetét a szolidaritásunkról és eltökéltségünkről. Franciaország meghallotta szövetségesei hívását" - mondta a védelmi miniszter.

A NATO-tagállamok 2004 óta négy hónapos rotációban biztosítanak vadászgépeket a balti államok "légi rendőrségének" misszióihoz. A Litvániában állomásozó harci gépek képesek negyedórán belül felszállni.

A missziót jelenleg, árpilis végéig az Egyesült Államok látja el. Washington, amely eddig is biztosított négy gépet, már jelezte, hogy további hat repülőt bocsát a balti államok rendelkezésére egy kétoldalú, a NATO-n kívüli segítségnyújtás keretében. A missziót májusban Lengyelország veszi át az Egyesült Államoktól.

Párizs arra is javaslatot tett, hogy "amennyiben felkérést kap", hetente kétszer járőrözést biztosít AWACS felderítő gépekkel, franciaországi felszállással.

A NATO hétfőn közölte, hogy AWACS típusú, légtérfigyelő és -ellenőrző repülőgépeket küld Lengyelország és Románia térségébe az ukrajnai konfliktus nyomon követése érdekében. Egy ilyen gép kedden már repülést hajtott végre Románia légterében.

A francia védelmi miniszter Tallinból Vilniusba indult tovább, majd Varsóba látogat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.