Járat a határ alatt

Több száz méteres "terroralagútra" bukkantak a határ alatt

Minden korábbinál hosszabb országhatár alatti alagútra bukkant az izraeli hadsereg: a járat a Gázai övezetből vezet izraeli területre. A hírek szerint az alagút új, eddig még nem használták és még nem is fedezték fel teljesen.

2014.03.21 15:04MTI

A hadsereg pénteken adta hírül a felfedezést. Az alagút pontos hosszát nem fedték fel, de azt igen, hogy több száz méterre benyúlik Izraelbe. Peter Lerner szóvivő megjegyezte, hogy még nem tárták fel a járat egészét, és elővigyázatosságra int, hogy aknákat rejthet. Lerner "terroralagútnak" minősítette a járatot, amely feltevések szerint a Hamász palesztin iszlamista szervezet támadásait szolgálhatta volna, katonák vagy civilek elrablását Izraelből.

A szóvivő feltárta, hogy a betonfalú alagút kivitelezése nagyon "igényes", felér egy aluljáró színvonalával, de még "nem adták át a forgalomnak". Az alagútban talált szerszámok és gépek arra utalnak, hogy a járat egészen friss, befejezésén még dolgoztak.

A Hamász részéről azt mondták, hogy az alagút régi, a szerszámok az állagmegőrzési munkálatok végett voltak benne. Abu Obeida szóvivő az utóbbi időszak esőzéseit hibáztatja a felfedezésért, szerinte a csapadék elmosta a talajréteget az alagút izraeli bejárata fölül.

A Hamász fegyveresei 2006-ban egy ilyen föld alatti járaton át szivárogtak be Izraelbe, akciójuk során megöltek két katonát, és elraboltak egy harmadikat, Gilád Salitot, aki azután öt évig volt a túszuk.

Az izraeli-gázai határ alatt húzódó alagutak eddigi hosszrekordere másfél kilométeres volt, és 18 méter mélyen haladt a felszín alatt. Azt a járatot tavaly fedezték fel az izraeliek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.