Felelnie kell

Korrupciós vizsgálat egy magas beosztású volt katonai vezető ügyében

Felelnie kell egy nemrég még igen magas posztot betöltő kínai tábornoknak az őt ért korrupciós vádakra: a Központi Katonai Bizottság (KKB) egykori alelnökét, aki súlyos rákbetegként feküdt a pekingi katonai kórházban, betegágyáról vitték kihallgatásra csütörtöki médiajelentések szerint.

2014.03.20 09:28MTI
freedigitalphotos.net

Hszü Caj-hou állítólag milliókat vágott zsebre, amit katonai rendfokozatokkal hálált meg. Őrizetbe vételéről már hónapok óta lehetett hallani, de a hír így is nagyot "robbant" Kínában.

A South China Morning Post című lap úgy tudja, hogy a 71 esztendős tábornok családtagjait, feleségét, lányát és személyi tikárát vele egy időben fogták el.

Megfigyelők megjegyzik, hogy Hszüt aznap vették őrizetbe, amikor a kínai fegyveres erők reformjának irányítására létrehozott csoport első ülésén Hszi Csin-ping pártfőtitkár és államelnök, a KKB elnöke az erős hadsereg építésének szükségességéről, a kommunista párt megkérdőjelezhetetlen vezető szerepéről beszélt.

Hszü Caj-hout egyelőre a párt külön fegyelmi vizsgálati rendszerében hallgatják ki, s csak ennek lezárultával, bűnösségének bizonyítottsága esetén adhatják át az állami igazságszolgáltatásnak.

Amennyiben ez megtörténik, ő lesz a legmagasabb beosztású kínai katona, akit Kínában bíróság elé állítanak korrupció miatt. Hszü 1999-ben lett a KKB tagja, s 2004-ben választották meg alelnöknek.

Az elmúlt évtizedben, amikor Hu Csin-tao nem számított a hadsereg keménykezű irányítójának, komoly hatalom összpontosult Hszü kezében.

Katonai körökben állítólag széles körben tudtak megvesztegethetőségéről, s a közvélemény nem vette jó néven, hogy felmerült: betegsége miatt tekintsenek el számonkérésétől. Elterjedt vélemény szerint Hszü a volt pártfőtitkár-elnök Csiang Cö-min embere volt.

Támogatta a korrupció miatt ugyancsak megbukott Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkárt, és szövetségese volt Csou Jung-kangnak, aki a közelmúltig a belbiztonságot felügyelő legmagasabb rangú pártvezetőnek számított. Utóbbi ellen hírek szerint ugyancsak vizsgálat folyik.

Hszü 2000 és 2002 között a kínai hadsereg fegyelmi ellenőrző bizottságát is vezette. Utolsó nyilvános megjelenése január 20-án volt Pekingben egy a holdújévet köszöntő ünnepségen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.