Beosztástól függetlenül

Teljes erővel a korrupció ellen

A korrupció elleni eltökélt küzdelemről beszélt a kínai kormányfő a parlament és a népfront "kettős ülésszakának" záróeseményén, a miniszterelnöki sajtóértekezleten csütörtökön, Pekingben.

2014.03.13 08:17MTI
freedigitalphotos.net

A korrupció a nemzet ellensége, Kína vezetése folytatja a korrupt vezetők elleni küzdelmét, a törvények betartatását, függetlenül attól, hogy a vezetők milyen magas beosztásban vannak - hangoztatta egyebek mellett Li Ko-csiang. Li zéró toleranciát hirdetett azokkal szemben, akik megsértik a pártfegyelmet és az ország törvényeit.

Hozzátette, "a hatalom gyakorlását, a közpénz felhasználását intézményi ellenőrzés alatt kell tartani". A kormány folytatja a közigazgatás karcsúsítását és a kormányzati hatáskörök átruházását - jegyezte meg, és a visszaélések megakadályozására a hatalmi hatáskörök pontos meghatározását ígérte.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a jövőben másként kívánják kezelni a kormány és a piac kapcsolatát, amivel új lendületet akarnak vinni a gazdaságba, és egyben fokozni szeretnék a kreativitást.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly a kormány 416 engedélyezési jogkörét "adta le", amivel már jelezték, az üzleti életet meg kívánják szabadítani "kényszerzubbonyától", nagyobb szerepet adva a piacnak.

Tavaly 27,6 százalékkal nőtt az újonnan bejegyzett vállalkozások száma, amelyeken belül a magáncégekből 30 százalékkal lett több éves viszonylatban - mondta a kormányfő, és jelezte, hogy ez az elmúlt tíz év legnagyobb növekedése.

Biztosítani kell, hogy a piac szerepe érvényesüljön mindaddig, amíg a törvények azt nem tiltják, a kormányzati szerveknek pedig addig nem szabad beavatkozniuk, amíg a törvény arra nem kötelezi őket - jelentette ki. Li külön is beszélt a bankszektort, az adó- és pénzügyi rendszert érintő reformokról, mint ahol áttörésre van szükség.

Ezen belül a kis- és közepes vállalkozások adóterheinek csökkentését, az állami vállalatok átalakítását és a vegyes tulajdonú gazdasági szereplők számának növelését ígérte. Különösen a szolgáltató ágazatban lesz nagyobb piaci nyitás, így ott komolyabb verseny is várható - hangzott el.

A kormányfő megjegyezte, hogy a kabinet tavalyi 40 vezetői értekezletéből 30 a reformról szólt. A miniszterelnök kérdésre válaszolva úgy vélte, a kormányzati hitelekkel kapcsolatos kockázat kezelhető, az ország GDP-arányos adóssághányada a nemzetközi figyelmeztető szintnél alacsonyabb. Mindazonáltal Li elismerte a probléma létezését, és további, a területet érintő szabályozást tartott fontosnak.

A több mint másfél órás sajtóértekezlet 14 kérdéséből mindössze négy volt külpolitikai vonatkozású. Kína szomszédságpolitikájával összefüggésben Li a békés egymás mellett élés alapelvét, a stabilitás fontosságát hangsúlyozta, a Peking és Washington közötti kapcsolatokra utalva pedig a közös érdekekről beszélt, amelyek súlya - mint mondta - nagyobb mint nézeteltéréseké.

Kína és az Európai Unió egyaránt a több pólusú világ hirdetői, egymás legnagyobb kereskedelmi partnerei - emelte ki a kínai miniszterelnök, és úgy vélte, az előkésztés alatt álló befektetésvédelmi megállapodás méltányosabb feltételeket teremt majd mindkét oldal számára.

Hozzátette, Kína nemcsak játékokat, ruhaneműt és cipőket tud exportálni, hanem gyorsvasutak és atomerőművek építéséhez szükséges berendezéseket is. A leggyorsabban és a legkisebb költséggel - fogalmazott Li Ko-csiang.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.