Beváltották fenyegetésüket

Támadás egy afganisztáni rendőrőrs ellen, több halott

Tálib fegyveresek ütöttek rajta egy rendőrőrsön csütörtökön a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban, s a támadásban legalább tizennyolc nyolc ember meghalt, köztük tíz rendőr.

2014.03.20 08:32MTI
freedigitalphotos.net

Előzőleg a belügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy a támadásban nyolcan haltak meg, köztük két rendőr, egy polgári személy és öt támadó. Mohammad Ajub Szalanginak, a belügyminisztérium egyik illetékesének legfrissebb tájékoztatása szerint a rajtaütésben tíz rendőr halt meg – köztük a körzeti rendőrfőnök -, tizennégy társuk pedig megsebesült.

Meghalt egy polgári személy is, valamint mind a hét támadó. A médiához eljuttatott üzenetükben a tálibok vállalták magukra a támadást, hűen múlt heti fenyegetőzésükhöz, amely szerint erőszakcselekményekkel fogják megzavarni az április 5-én esedékes afgán elnökválasztást.

A rajtaütés közvetlenül napkelte előtt egy robbanóanyaggal megrakott gépkocsi felrobbantásával indult – közölte Nangarhar tartomány kormányzójának szóvivője. A megtámadott rendőrőrs a tartományi kormányzó dzsalálábádi rezidenciája közelében találtható.

A robbantás után kialakult tűzharcban a rendőrök öt támadót megöltek, egy vagy két támadó viszont az épület belsejébe menekülhetett Szedik Szeddiki, a belügyminisztérium szóvivője szerint. Később a két behatoló támadóval is végeztek a biztonsági erők.

A Reuters hírügynökség értesülése szerint a támadásban összesen huszonketten sebesültek meg. Hazrat Huszain Masrakival rendőrségi szóvivő szerint a detonációban megrongálódott az afgán állami rádió és televízió közelben álló épülete is.

A közelben található az ENSZ és más nemzetközi szervezetek által használt épületegyüttes is. Az iszlamiszta lázadók számos merényletet követnek el Dzsalálábádban, az erődítményüknek számító Kelet-Afganisztánban, valamint Dél-Afganisztánban is.

A biztonsági erők szerdán legalább két, út mentén elhelyezett pokolgépet találtak a szigorúan őrzött Dzsalálábád-Kabul útvonalon, de sikerült hatástalanítaniuk a szerkezeteket. Kedden az észak-afganisztáni Farjáb tartomány székhelyén legalább 16 ember vesztette életét egy zsúfolt piacon elkövetett öngyilkos merényletben, több mint húszan megsebesültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.