Vardak nem indokolta döntését

Visszalépett az afganisztáni elnökválasztástól a volt védelmi miniszter

Nem indul az április 5-i afganisztáni elnökválasztáson Rahim Vardak volt védelmi miniszter, aki vasárnap jelentette be, hogy visszavonja jelöltségét.

2014.03.17 03:30MTI
freedigitalphotos.net

Vardak nem indokolta meg a döntését, és közölte, hogy nem támogat senkit sem a jelöltek közül. Vardak visszalépése után kilenc elnökjelölt marad versenyben. Korábban visszavonta jelöltségét Hamid Karzai hivatalban lévő elnök fivére, Kajum Karzai, és bejelentette, hogy az egyik esélyes jelöltnek tartott Zelmai Raszul volt külügyminisztert támogatja.

Ezt sokan úgy értelmezték, hogy Raszult támogatja Hamid Karzai is, aki az alkotmány értelmében harmadszor már nem indulhat az elnökválasztáson.

A 70 éves Zelmai Raszul mellett az esélyesek között tartják számon Asraf Gáni neves közgazdászt és Abdulla Abdulla volt külügyminisztert, aki a 2009-es elnökválasztás első fordulójában a szavazatok 30 százalékával a második helyen végzett.

Az idei elnökválasztás fontosságát növeli az, hogy a NATO kivonja mintegy 50 ezer katonáját az év végéig, és ezután szakértők szerint újra fellángolhat az erőszak az országban, amelynek egyes részeit tálib lázadók tartják ellenőrzésük alatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.