Cavaliere

Nem lovag többé Silvio Berlusconi

Kénytelen volt lemondani lovagi címéről Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, miután az olasz semmítőszék helyben hagyta közügyektől való eltiltását.

2014.03.19 20:45MTI
Integethet lovagi címének

A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) párt elnöke 1977-ben vállalkozói érdemeiért kapott lovagi címet az államfőtől. Ugyanakkor az ellene folyó büntetőügyek miatt az olasz üzleti elitet tömörítő lovagrend egyes tagjai a Corriere della Sera olasz napilap szerint Berlusconi kizárását követelték a rendből.

Berlusconi ennek elébe menve, önként mondott le a lovagi címről, a Corriere della Sera szerint azért, hogy megkímélje magát az újabb megaláztatástól.

A címről való lemondás már csak azért is fájó pont lehet a volt miniszterelnöknek, mert eddig gyakran csak "a lovag" becenéven emlegették Olaszországban. A lovagrend szabályzata egyébként kimondja, hogy a tagoknak "példamutató, polgári életvitelt" kell folytatniuk.

A lovagrendet 1901-ben alapították, s a tagokat az olasz államfő nevezi ki, minden évben 25 embert. 1901 óta összesen 2747 tagja volt, s jelenleg - Berlusconi kiválásával - 525-en viselhetik a kitüntető "Cavaliere" titulust.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.