Lesz júliusra végleges megállapodás?

Hogyan áll az iráni atomprogram?

A szír és az ukrán válság közepette kevesebb figyelmet kapnak az olyan geopolitikai problémagócok, mint Irán.. Pedig van haladás a perzsa ország atomprogramja kontra nyugati aggodalmak tekintetében.

2014.03.19 19:55MTI
Mohamad Dzsavad Zarif, iráni külügyminiszter

Lezárult a "hatok" és Irán tárgyalásainak legújabb fordulója, a felek megállapodtak az iráni atomprogramról folyó egyeztetések további menetrendjében, ennek értelmében április 7-én újabb kétnapos megbeszélés kezdődik Bécsben - jelentette be Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Ashton Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján "lényegesnek" és "hasznosnak" nevezte a kétnapos tárgyalásokat, amelynek során számos témát érintettek, egyebek mellett az urándúsítás, az araki nehézvizes reaktor, a polgári nukleáris együttműködés és a szankciók kérdését.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő ugyanakkor azon véleményének adott hangot, hogy nagyon nehéz lesz áthidalni a felek közötti nézetkülönbségeket, valamint elmondta, hogy Irán urándúsító tevékenységének számos eleméről meg kell állapodni, mielőtt egyezségre jutnának. Ezek között van a natanzi és a fordói urándúsító létesítmények, a felhalmozott készletek, valamint az ellenőrzés lehetővé tételének kérdése.

"Vannak arra utaló jelek, hogy lehetséges egy olyan megállapodás, amely tiszteletben tartja Irán jogait" - mondta a találkozó végén Zarif a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség tájékoztatása szerint.

Az iráni diplomácia vezetője közölte, hogy országa kész eloszlatni azokat a félelmeket, amelyek szerint az épülő araki reaktor alkalmas lenne atomfegyver előállítására.

A "hatok" - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország - júliusig végleges és átfogó megállapodást akarnak elérni Iránnal. A megbeszélések egyik fő napirendi pontja az araki nehézvizes reaktor, amelyből Irán adott esetben plutóniumot tud kinyerni, amely atomfegyverek előállításának alapjául szolgálhat. A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Teheránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, az iráni kormány ezt következetesen tagadja.

Teherán tavaly novemberben ideiglenes, hat hónapra szóló megállapodást kötött a hatokkal. Az egyezmény alapján nem dúsíthatja 5 százaléknál magasabb szintre uránkészleteit, a hatok pedig cserébe enyhítik a nemzetközi szankciókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.