Tárgyalások Iránról

"Az iráni atomprogram létezik és ez a tény nem is fog megváltozni"

A bizalomépítésről szól Irán és a "hatok" soron következő, az iráni atomprogramról szóló megbeszélése, Teherán azonban nem vár tartós és átfogó megoldást ettől a tárgyalási fordulótól.

2014.03.18 01:30MTI

"Az iráni atomprogram létezik és ez a tény nem is fog megváltozni" - hangsúlyozta a külügyminiszter vasárnap a Press TV nevű iráni állami televízióadónak.

Teherán nem vár tartós és átfogó megoldást az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal folytatott egyeztetések soron következő, kedden kezdődő fordulójától - tette hozzá.

Mohamad Dzsavad Zarif elmondása szerint a megbeszélések mindenekelőtt az urándúsítás és az épülőfélben lévő araki nehézvizes reaktor kérdésekről szólnak majd. A Nyugat meg kíván győződni arról, hogy az iráni atomprogram nem szolgál katonai célokat és a jövőben sem fog.

Kedd délelőtt Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője találkozik Zariffal. Az eredeti tervek szerint a felek a keddi egyeztetés előkészítéseként már hétfő este munkavacsora keretében találkoztak volna. A Farsz félhivatalos iráni hírügynökség azonban nem sokkal a tervezett vacsora előtt arról számolt be, hogy Mohamad Dzsavad Zarif lemondta azt. A Farsz közlése szerint Zarif így akar tiltakozni amiatt, hogy Ashton március 9-ei iráni látogatása alkalmával ellenzékiekkel is találkozott.

Irán és a vele tárgyaló hat nagyhatalom tavaly novemberben Genfben ideiglenes egyezményt kötött, amelynek alapján Teherán fél évre leállította nukleáris programjának egyes elemeit, beszüntette az urán magas fokon való dúsítását és lehetővé tette a program ellenőrzését. A nemzetközi közösség ennek fejében beleegyezett az Irán elleni szankciók részleges feloldásába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.