És ez a szám még nőni fog...

Több mint hatmillió ember szorul segélyre Szudánban

Jelenleg mintegy 6,1 millió szudáni állampolgár szorul segélyre, ez a szám a konfliktus fokozódásával azonban még tovább fog nőni.

2014.03.18 20:36MTI
MTI, archív

Negyven százalékkal nőtt a segélyre szorulók száma tavaly Szudánban - közölte kedden John Ging, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) műveleti igazgatója.

A segélyre szorulók közel fele a nyugat-szudáni Dárfúr tartományra koncentrálódik, ahol idén eddig több mint százezren, az előző évben pedig összesen 380 ezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására.

A 2003 óta tartó dárfúri konfliktusnak az ENSZ számításai alapján eddig 300 ezer halottja van, ezenfelül közel kétmillió ember vált menekültté. A térségben a nem arab fegyveres felkelők harcolnak a kartúmi kormány által támogatott erők ellen.

Dél-Kordofán és Kék Nílus szövetségi államokban is harcok folynak a lázadók és a kormányerők között, melyek következtében további 1,2 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására az utóbbi három évben. Szudánban 3,3 millió ember nem jut elegendő élelemhez.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a fegyveres konfliktusok jelentős szerepet játszottak abban, hogy a korábbi öt év átlagához képest tavaly 38 százalékkal esett az ország gabonatermése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.