Dinka probléma

Tömeges éhhalál várható Dél-Szudánban

Közel négymillió embert fenyeget súlyos élelmiszerhiány Dél-Szudánban, ahol december közepe óta folynak összecsapások a kormányerők és a lázadók között.

2014.02.05 19:15MTI

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) felhívásában 77 millió dollárt (17,5 milliárd forintot) kért a nemzetközi közösségtől a dél-szudáni lakosság megsegítésére.

"Dél-Szudán már a harcok kirobbanása előtt a világ egyik legnagyobb humanitárius műveletének helyszíne volt, és a helyzet (a konfliktus kirobbanása óta) gyorsan romlik" - panaszolta Sue Lautze, a FAO dél-szudáni megbízottja.

"A piacok tönkrementek, az infrastruktúra károsodott, a külföldi üzletemberek elmenekültek, az alapvető árucikkek szállítását pedig akadályozza az erőszak. A vidéken élő lakosság nem tudja a termést, a halászzsákmányt és a jószágokat a piacra vinni" - magyarázta.

Több mint 870 ezer dél-szudáni kényszerült otthona elhagyására az utóbbi hetekben, így félbeszakadt a mezőgazdasági idénymunka, ami az idei, sőt a jövő évi élelemellátást is veszélybe sodorja. A FAO szerint az állattenyésztés szempontjából is kritikus helyzet alakult ki.

Az ENSZ-hivatal azt tervezi, hogy egyebek mellett vetőmagot, valamint mezőgazdasági és halászati eszközöket szállít a bajba jutottaknak, mintegy 545 ezer családnak segítve ezzel. A FAO eddig a szükséges 77 millió dollárból 4,2 milliót (960 millió forintot) kapott a dél-szudáni humanitárius terve megvalósításához.

A világ legfiatalabb államának számító Dél-Szudán 2011 júliusában szakadt el Szudántól, és azóta nem stabilizálódott az ország helyzete. December közepén összecsapások robbantak ki azután, hogy Salva Kiir elnök államcsínnyel vádolta meg júliusban menesztett alelnökét. Utóbbi tagadja ezt, és azzal vágott vissza Kiir elnöknek, hogy valójában politikai ellenlábasait akarja eltávolítani. A már több ezer halálos áldozatot követelő összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.