24 órán belül hatályba lép

Tűzszüneti megállapodás Dél-Szudánban

Tűzszüneti megállapodást fogadott el csütörtökön a dél-szudáni kormány és az ellene fellázadt volt alelnök. A megállapodás 24 órán belül hatályba lép.

2014.01.23 20:49MTI
MTI, archív

A december közepén kirobbant belharc több ezer áldozatot szedett, miközben Salva Kiir dél-szudáni elnök és politikai riválisa, Riek Machar volt alelnök küldöttsége több hete tárgyalásokat folytatott az etióp fővárosban, Addisz-Abebában.

Az egyeztetéseknek ez volt az első kézzelfogható eredménye, a megállapodást közvetítők segítségével sikerült elérni.

"Mindannyian azért vagyunk most itt, hogy tanúi legyünk a tűzszüneti egyezmény aláírásának" - mondta a hat kelet-afrikai államot tömörítő Regionális Kormányközi Fejlesztési Szervezet egyik közvetítője.

A Reuters hírügynökség helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy a felek bejelentették, létrehoznak egy testületet a megállapodás végrehajtásának megfigyelésére.

Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője üdvözölte a fegyvernyugvási egyezményt, amelyet a válságból kivezető út "első kritikus lépésének" nevezett. John Barahona, az Oxfam nemzetközi segélyszervezet egyik vezetője szerint a megállapodás egy "második esélyt" ad a világ legfiatalabb államának.

A konfliktus következtében százezrek kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Az összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.

Dél-Szudán másfél éve szakadt el Szudántól, és bár az olajtartalékok háromnegyede a területén maradt, a nyersolaj kivitelét a tengerektől elzárt országból északi szomszédja nélkül nem tudja megoldani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.