Felkelők lehettek

Rakétatámadás érte a vegyi fegyverek átrakodási pontját

Rakétatámadás érte néhány nappal ezelőtt azt a szíriai kikötővárost, ahol külföldi hajókra pakolják a damaszkuszi rezsim megsemmisítésre ítélt vegyifegyver-készleteit, s egy ízben a folyamatot felügyelő nemzetközi ellenőrök szálláshelye mellett ért földet egy töltet.

2014.03.18 19:34MTI
freedigitalphotos.net

A támadás során vélhetően a rezsim ellen harcoló felkelők öt rakétát lőttek ki Latakia kikötővárosra, ezek közül egy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) és az ENSZ közös ellenőrző missziójának tagjait elszállásoló hoteltől mindössze 500 méterre csapódott be.

Ugyanakkor a vegyifegyver-rakományok nem voltak veszélyben - jelentette név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni ellenzéki emigránsszervezet szerint a támadásban egy helyi taxisofőr meghalt és hat további helyi lakos megsebesült. Az eset még március 9-én történt, de hivatalosan nem számoltak be róla a helyi hatóságok, és a Reuters értesüléseit sem kommentálták.

Az OSDH szerint ez volt az első alkalom, hogy a felkelők támadást intéztek Latakia ellen. Az OPCW és az ENSZ közös missziójának egy név nélkül nyilatkozó tagja egy korábbi damaszkuszi esethez hasonlította a támadást. Tavaly ősszel a nemzetközi ellenőrök konvojára orvlövészek támadtak, szállodájuk mellett pedig pokolgépek robbantak.

A szíriai rezsim korábban többször is a rossz biztonsági helyzetet okolta azért, mert korábbi vállalásával ellentétben nem volt képes időben átadni vegyi fegyvereit az OPCW-nek. Latakia kikötőjéből hajókon elszállítják, majd a Földközi-tengeren, egy speciálisan erre kialakított hajó gyomrában semlegesítik a veszélyes anyagokat.

A vegyi fegyverek megsemmisítésének június 30-ig kellene teljes egészében befejeződnie. Szakértők szerint ennek a határidőnek a betartását a szíriai polgárháború, a rossz idő, a bürokrácia és műszaki okok is meghiúsíthatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.