Demarkáció

Obama: a közel-keleti rendezésnek az 1967-es határokon kell alapulnia

A közel-keleti békemegállapodás kontúrjainak az 1967-es határokon kell alapulnia, kölcsönösen elfogadott területcserék szükségesek, így biztosítva Izrael biztonságát és a palesztin állam szuverenitását.

2014.03.17 18:21MTI

Barack Obama amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban fogadta Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét. "Néhány kemény döntést kell meghoznunk és kockázatot kell vállalnunk, ha előre akarunk lépni" - hangoztatta Obama.

"Azt remélem, hogy az elkövetkező napokban, hetekben további haladást láthatunk majd" - tette hozzá.

Obama elismerte, hogy a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalásokra szabott kilenc hónapos határidő, azaz április 29. gyors közeledtével a feladat megvalósítása nagyon megnehezül. Két héttel ezelőtt az elnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt fogadta a hivatalában, akit arra sürgetett, hogy Izrael az előrelépés érdekében hozzon "kemény döntéseket".

Az amerikai elnök méltatta, hogy Mahmúd Abbász következetesen elítéli az erőszakot és hogy diplomáciai úton igyekszik elérni a két állam létén alapuló megoldást.

Abbász köszönetet mondott a fehér házi meghívásért, valamint a "palesztin államnak" nyújtott gazdasági és politikai támogatásért. Kijelentette: Izraellel John Kerry külügyminiszter közbenjárásával abban állapodott meg, hogy a palesztin foglyok negyedik csoportjának szabadon bocsátása március végéig megtörténik

A közel-keleti béketárgyalások befejezésével kapcsolatban az amerikaiak korábban április 29-ét szabták meg határidőnek. Washingtonban azonban az utóbbi hetekben arról kezdtek el beszélni, hogy addig mindössze egy "keretszerződést" kellene tető alá hozni és a teljes körű békemegállapodás eléréséhez további kilenc hónapra lenne szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.