Fertőzés

Tízmillió gyermeket oltanak be gyermekbénulás ellen a Közel-Keleten

"A szíriai gyermekbénulás-járvány nem kizárólag Szíria problémája, hanem olyasvalami, amely regionális szintű választ követel. A Közel-Keleten élő gyermekek biztonsága azon múlik, hogy képesek vagyunk-e megfékezni a Szíriát sújtó járványt".

2014.03.03 21:27MTI

Tízmillió gyermeket oltanak be a hónap folyamán gyermekbénulás elleni védőoltással a Közel-Keleten, miután a fertőző betegség több mint egy évtized után újra felütötte a fejét Szíriában - jelentette be az ENSZ. Egyiptomban, Irakban, Jordániában és Szíriában már megkezdődött a tömeges védőoltás, és Libanonban is hasonló kampány indul március 9-én - derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) közleményéből.

"A gyermekbénulás nem tiszteli a határokat" - húzta alá Ala Alwan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kelet-mediterráni regionális igazgatója. Mint hozzátette: "a szíriai gyermekbénulás-járvány nem kizárólag Szíria problémája, hanem olyasvalami, amely regionális szintű választ követel. A Közel-Keleten élő gyermekek biztonsága azon múlik, hogy képesek vagyunk-e megfékezni a Szíriát sújtó járványt".

Az előzetes eredmények azt sugallják, hogy a vírus feltehetőleg Pakisztánból - egyike azon kevés országnak, ahol a gyermekbénulás még mindig népbetegség - terjedt át Szíriára, ahol a helyi egészségügyi minisztérium tavaly októberben erősítette meg a járványos gyermekbénulás kitörését. Az arab országban majdnem 15 éve nem volt gyermekbénulás-járvány.

Szíriában 1,6 millió gyermeket készülnek beoltani gyermekbénulás, kanyaró, mumpsz és rubeola ellen. A régió eddigi legnagyobb, szervezett immunizációs programja keretében összesen hét ország több mint 22 millió gyermekét tervezik beoltani több alkalommal is hat hónap leforgása alatt. A gyermekbénulást okozó polio vírus szennyezett élelem vagy víz révén a szájon keresztül juthat a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a higiénia, így a zsúfolt menekülttáborokban. A betegség megtámadja az idegrendszert és órákon belül maradandó bénulást okozhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.