B61-12

Spiegel: Washington újgenerációs atombombákat telepítene Európába

A washingtoni vezetés a 2015-ös költségvetési javaslatban jelezte, hogy forrásokat kell elkülöníteni a B61-12 jelzésű bombák európai telepítésére.

2014.03.16 17:29MTI
freedigitalphotos.net

A tervezett menetrend szerint 2015 tavaszán elkezdik felkészíteni az európai NATO-partnerek atomfegyvereket hordozó repülőgépeit az új töltetek hadrendbe állítására.

Elsőként a repülők - Tornado és F-16-os vadászbombázók - szoftvereit frissítik majd - írta vasárnap a Der Spiegel.

A régi bombák kivonása és az új fegyverek telepítése a jelenlegi becslések szerint 10 milliárd dollárba kerülhet. Az első B61-12-esek 2020-ban érkezhetnek Európába.

Az állomány felújításával párhuzamosan erősítik az atomfegyvereket tároló raktárak biztonságát, amire a tervek szerint 154 millió dollárt fordítanak. A költségek csaknem 20 százalékát Németország fedezi majd - írta a Der Spiegel, források megjelölése nélkül, hozzátéve, hogy a felújítandó raktárak között van az egyetlen németországi atomfegyverbázis, a bücheli.

A Der Spiegel egy 2013 tavaszán közölt cikke szerint a Rajna-Pfalz tartománybeli bázison nagyjából 20 darab B–61-es atombombát tárolnak.

A Pentagon egy nyilvános jelentésére hivatkozva hozzátették, hogy az újgenerációs, B61-12 jelzésű bomba nemcsak a korábbi típusokat - a B61-3, 4 és 10 jelzésű bombákat - helyettesíti, hanem leváltja a föld alá telepített bunkerek, raktárak lerombolására kifejlesztett B61-11-est, és a B83 jelzésű stratégiai nukleáris bombát is, amely a hirosimai atombombánál több mint 90-szer nagyobb robbanóerővel rendelkezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.