Pásztor

Szerbia választ: állítólag a VMSZ is okozhat meglepetést

Az új kormány alapvető és legfőbb feladata a gazdasági reformok hatékony végrehajtása, a munkahelyteremtésért folytatott küzdelem, illetve a korrupció ellenes harc lesz.

2014.03.16 13:46MTI

Jó választási eredményre számítanak a politikusok a vasárnapi szerbiai előre hozott parlamenti választásokon. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szavazata leadásakor úgy fogalmazott, hogy a választásnak a VMSZ lehet az egyik meglepetése.

"Mindenféleképpen arra számítok, hogy az öt parlamenti helyünk megmarad, de azt sem tartom kizártnak, sőt ebben a pillanatban reálisnak tartom, hogy több parlamenti mandátumunk legyen, mint eddig volt" - jelentette ki a VMSZ elnöke. Kiemelte, hogy elsősorban a vajdasági magyarok szavazataira számít, de sok más nemzetiségű személy is támogatásáról biztosította a pártot. "Értékek szempontjából mi egy polgári párt vagyunk, attól függetlenül, hogy a VMSZ kisebbségi magyar párt. Ami a vajdasági magyaroknak jó, az jó mindenkinek" - tette hozzá Pásztor István.

A jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) - amely a Vojislav Seselj, majd Tomislav Nikolic vezette Szerb Radikális Pártból vált ki Nikolic vezetésével - jelenleg a vezető erő a szerb kormányban. Aleksandar Vucic pártelnök amellett, hogy jó eredményre számít, vasárnap a választásokat követő időszakról is beszélt. Szerinte az új összetételű parlament komoly és nehéz törvényeket kell, hogy meghozzon már közvetlenül megalakulása után, nem halaszthatók az ügyek a "nyári szünet" utánra. Hozzáfűzte, hogy az új kormány alapvető és legfőbb feladata a gazdasági reformok hatékony végrehajtása, a munkahelyteremtésért folytatott küzdelem, illetve a korrupció ellenes harc lesz.

Ivica Dacic távozó kormányfő, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SNS) elnöke - aki éveken át volt közeli munkatársa Slobodan Milosevic szerb diktátornak - reményének adott hangot, hogy a mostani választások után Szerbiában végre megteremtődik az a politikai stabilitás, amely a fejlődés alapja lehet.

A jobboldali, nacionalista Szerbiai Demokrata Párt (DSS) elnöke, Vojislav Kostunica ismét a politikai semlegességet emelte ki. Szerinte Szerbiának nem kellene csatlakoznia az Európai Unióhoz, sem semmilyen más államszövetséghez, de mindenkivel együtt kellene működnie nemzeti és állami érdekeit szem előtt tartva.

Tomislav Nikolic szerb elnök voksa leadásakor hangsúlyozta: a mostani választás óriási esély Szerbiának. Mint magyarázta: az új kormánynak folytatnia kell az ország európai integrációját, rendeznie kell viszonyt Koszovóval, és jó együttműködést kell kiépítenie a baráti országokkal, elsősorban Oroszországgal és Kínával.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta a mostani a tizedik parlamenti választás, és egyúttal a hetedik előre hozott választás. A valamivel több mint 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 19 lista közül választhat 7 és 20 óra között, az első, nem hivatalos eredmények 21.30 óra körül várhatóak.

Egyébiránt zökkenőmentesen zajlik az előre hozott parlamenti választás Szerbiában, Újvidéken azonban az egyik szavazóhelyet ideiglenesen bezárták, mert egy 87 éves férfi meghalt.

Valamivel alacsonyabb a részvétel, mint a két évvel ezelőtti általános választások idején - jelentette ki vasárnap Dragan Vukmirovic, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke. Tíz óráig a lakosság 9,09 százaléka adta le voksát, míg 2012-ben ez az arány 11,04 százalékos volt.

A 6 765 998 szavazásra jogosult szerb állampolgár 20 óráig adhatja le voksát a 19 választási lista egyikére Szerbia 8262 szavazóhelyén, illetve Koszovóban 90 helyen, a világ másik 20 országában pedig további 35 helyen.

A szerb törvényhozás 250 mandátumáért 3020 jelölt verseng, 36 százalékuk nő. A választásokat 556 hazai és 179 külföldi megfigyelő követi.

A parlamenti választásokkal egy időben, Belgrádban önkormányzati választást is tartanak. A városi választási bizottság adatai szerint 10 óráig az 1 597 624 szavazópolgár 8,32 százaléka választott a 23 önkormányzati lista közül. A helyi politikusok a belgrádi képviselő-testület 110 helyéért, illetve a polgármesteri pozícióért szálltak ringbe.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.