Szerbiai választások vasárnap

Parlamentet választanak a szerbek

A 7,2 millió lakosú országban 6,7 millióan rendelkeznek választójoggal, de közülük mintegy 4 millióan külföldön élnek.

2014.03.16 00:30MTI

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) adatai szerint 19 lista indul a választásokon, és csaknem 50 párt 3020 jelöltje közül választják meg a parlament 250 tagját.

A választások nagy esélyese a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS), amely az eddig kormányzó koalíciónak is tagja volt. Valamennyi közvélemény-kutató intézet eddigi összes felmérése szerint e párt fog majd az élen végezni a szavazatok 40-45 százalékának megszerzésével. Második helyre esélyes a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS), amely ugyancsak tagja volt az eddig kormányzó koalíciónak, és vezetője, Ivica Dacic töltötte be a miniszterelnöki tisztséget. A felmérések szerint a párt 10-13 százalék közötti támogatottságra számíthat.

A mintegy 250 ezres vajdasági magyarság legerősebb pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) önállóan indul a választásokon. A VMSZ-nek eddig öt képviselője volt a belgrádi törvényhozásban. Pásztor István, a párt elnöke a közelmúltban azt mondta, a továbbiakban is ennyi mandátumra számítanak.

A felmérések szerint négy vagy öt pártnak van valódi esélye arra, hogy az öt százalékos küszöb átlépésével bejusson a parlamentbe. A nemzeti kisebbségek pártjai az úgynevezett természetes küszöb szabálya szerint kerülhetnek a törvényhozásba, ami azt jelenti, hogy annyi képviselőjük kerülhet be a parlamentbe, ahányszor az egy mandátumhoz szükséges szavazatszámot megszerzi egy nemzeti kisebbségi párt. Egy mandátumhoz - a részvételtől függően - általában 12-16 ezer voks szükséges.

A választópolgárok 7 és 20 óra között adhatják le voksaikat. A választási bizottság ígérete szerint a végleges eredményeket legkésőbb március 20-ig közzéteszik.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez lesz a tízedik parlamenti választás, s egyúttal a hetedik előre hozott választás. Vasárnap azért járulnak az urnák elé ismét a szerb állampolgárok, mert Tomislav Nikolic elnök január 29-én a kormány indítványára kiírta az előre hozott választásokat.

A jelenlegi kormány 2012 júliusában alakult meg, és biztos parlamenti többséggel rendelkezett, többen bírálták azonban azért, mert másfél év alatt szinte semmi nem valósult meg a kampányígéretekből. Ennek ellenére belgrádi sajtóértesülések szerint a Nyugat és Oroszország is többnyire elégedett volt a kormány munkájával, és a jelenlegihez nagyon hasonló kormánykoalícióra számítanak ezután is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.