Nemzeti ünnep

Ilyen volt március 15-e a keleti végeken

A Nyerges-tetőn és Csíkszeredán is megemlékeztek a március 15-ei nemzeti ünnepen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Az erős szél ellenére mindkét helyszínen sokan vettek részt a méltóképpen megtartott programokon.

2014.03.15 21:48ma.hu
Nyerges-tető. Fotók: ittHON.ma

A Nyerges-tetőre külön-buszokkal, és több száz személyautóval, székely és magyar zászlókkal, kokárdákkal felvértezve zarándokoltak az emlékezők ahhoz az emlékműhöz, amely az 1849 augusztus elsején lezajlott székelység önvédelmi harcának állít örök emléket. Az ünnepség a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület ünnepélyes felvonulásával vette kezdetét. A politikusok szónoklatai után a történelmi egyházak képviselőinek áldása következett, majd a csíkkozmási Bojzás Néptáncegyüttes ünnepi műsorral örvendeztette meg a jelenlévőket - számolt be az ittHON.ma. Az ünnepség az emlékezés koszorúinak elhelyezésével és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Csíkszereda. Fotók: ittHON.ma

Csíkszeredán a Gál Sándor szobornál kezdődött az önkormányzat által szervezett megemlékezés. A történelmi egyházak képviselőinek beszédét követően megkoszorúzták Gál Sándor szobrát, majd a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar kíséretében az egybegyűlt ünneplők átvonultak a Vár-térre, ahol folytatódott a március 15-i ünnepség.

Fotók: ittHON.ma

Csíkszereda polgármesterének beszédét követően Németh Zsolt lépett a pulpitusra, ahol hosszasan aggódott Ukrajna területi épségéért, majd Romániát is biztosította arról, hogy "az autonómia az nem elszakadás". A magyarországi parlamenti választásokkal kapcsolatban megjegyezte: 104 év után először az erdélyiek újból képviselőket küldhetnek a magyar parlamentbe, részt vehetnek a nemzet sorsáról való döntésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.