Börtönbüntetésre ítéltek

Megvesztegethetőség miatt lesitteltek egy volt osztrák EP-képviselőt

Megismételt eljárás során három és fél év börtönre ítélték megvesztegethetőség miatt Ernst Strassert, az Osztrák Néppárt (ÖVP) volt európai parlamenti képviselőjét csütörtökön Bécsben.

2014.03.13 21:23MTI
Kép: kurier.at

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Strasser EP-képviselőként évi százezer eurót kért magukat érdekkijáróknak kiadó brit oknyomozó újságíróktól cserében azért, hogy befolyásolja készülőben lévő uniós jogszabályok tartalmát.

Strasser ügyvédje a védőbeszédében úgy fogalmazott, hogy védence a valóságban nem akarta törvénytelenül befolyásolni az EU jogalkotását, még akkor sem, ha a magukat lobbistáknak kiadó újságíróknak látszólag ezt mutatta. Strasser "nem cselekedett törvényellenesen", ezért nem érdemel büntetést - hangoztatta. Az ügyvéd emellett azzal érvelt, hogy Strasser az újságíróknak nem ajánlotta fel konkrét jogszabály befolyásolását, és ezért nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni.

Az ügyész szerint Strasser és a "lobbisták" beszélgetésében az elektronikus hulladékok kezeléséről szóló és a betétesek védelméről szóló uniós irányelvekről volt szó. A vád képviselője érvelésében kifejtette azt is: nem számít enyhítő körülménynek, hogy Strasser nem vette át a neki ígért pénzt, ugyanis a választók érdekeit kellett volna szem előtt tartania és nem szabadott volna értékesítenie képviselői befolyását.

A korábbi belügyminisztert 2013-ban egyszer már első fokon bűnösnek találták az ügyben és négy év börtönt szabtak ki rá, az akkori ítéletet azonban az osztrák legfelsőbb bíróság formai okok miatt megsemmisítette. A legfelsőbb bíróság tavaly novemberben rámutatott, hogy a 2010-ben érvényes osztrák jogszabályok szerint csak abban az esetben számított büntethetőnek egy politikus, ha a hivatalával összefüggő valamely konkrét fellépéséért kér konkrét előnyt. Így a legfelsőbb bíróság szerint az elsőfokú igazságszolgáltatási szerv nem támasztotta kellőképpen alá, hogy Strasser valamelyik meghatározott uniós jogszabály befolyásolásáért kérte a százezer eurót. Az eljárást így teljesen elölről kellett kezdeni.

A botrány nagy port vert fel Ausztriában. Az ügy nyomán Strassert kizárták az Osztrák Néppártból és lemondatták mandátumáról. Az eset egy volt az osztrák pártokat érintő korrupciós botrányok sorában, amelyekre válaszul a parlament szigorította az átláthatósági követelményeket és a lobbi szabályokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.