Közös vizsgálat

Sajnálatát fejezte ki Izrael a lelőtt jordániai bíró halála miatt

Sajnálatát fejezte ki kedden az izraeli kormányfő annak a jordániai bírónak a halála miatt, akit előző nap izraeli határőrök lelőttek. Benjámin Netanjahu egyúttal bejelentette, hogy a jordán hatóságokkal közösen vizsgálják ki az incidenst.

2014.03.11 21:21MTI

Jordánia a zsidó állam egyik kulcsfontosságú arab szövetségese, a két ország 1994-ben kötött békét. A palesztin származású Raed Zueterrel a Ciszjordánia és Jordánia között fekvő Allenby határátkelőnél izraeli határőrök végeztek azután, hogy a férfi állítólag megpróbálta elvenni az egyik katona fegyverét. A bíró megölése utcai tüntetéseket váltott ki szerte Jordániában, a felvonulók az Izraellel kötött békeszerződés felbontására szólították fel a parlamentet.

A jordán törvényhozás kedden napirendre tűzte a haláleset megvitatását. A parlamenti szóvivő annak a véleményének adott hangot, hogy a bíró megölésével Izrael megsértette a békemegállapodást. Az izraeli hadsereg előzetes vizsgálata megállapította, hogy Zueter "Allah akbar!" (Allah a legnagyobb!) felkiáltással támadt rá az egyik katonára. Az egyenruhások emiatt nyitottak tüzet. A tájékoztatás szerint először a lábán lőtték meg a bírót, majd miután elkezdte fojtogatni az egyik katonát, a törzsét vették célba. Az izraeli kormányfő hivatala közölte, hogy az előzetes eredményekről tájékoztatták a jordán hatóságokat, és elfogadták a jordán fél kérését, hogy haladéktalanul kezdjék meg az ügy közös kivizsgálását.

A bíró szülővárosában, a ciszjordániai Nabluszban kedden mintegy ezren vettek részt Zueter temetésén. A halottat 20 járműből álló katonai konvoj kísérte utolsó útjára, miközben a gyászolók Izrael ellenes jelszavakat skandáltak. A 6,5 milliós Jordánia lakosságának közel fele palesztin, és a közvélemény gyakran ellenséges Izraellel. Az országban pénteken a déli ima után Izrael ellenes tömegtüntetések várhatók az ellenzéki pártok szervezésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.