Ki-mit tesz meg?

Obama az izraeli miniszterelnöknek: hozzon súlyos döntéseket!

Az amerikai közel-keleti béketerv megmentése érdekében Barack Obama elnök hétfőn Washingtonban arra kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől, hogy hozzon "súlyos döntéseket" a palesztinokkal folytatott tárgyalások előmozdítására.

2014.03.04 06:26MTI

"Izrael elvégzi a maga részét és sajnálattal kell mondanom, hogy a palesztinok nem" - válaszolta Netanjahu, akit Obama a Fehér Házban fogadott. A két vezető találkozója egyebek között azt is ki kívánta fejezni, hogy Barack Obama ismét komoly közvetlen szerepet kíván vállalni az izraeli-palesztin béketárgyalások alakításában.

Ezt a feladatkört az elnök eddig alapvetően John Kerry külügyminiszternek engedte át, aki egy év leforgása alatt csaknem egy tucatnyi alkalommal látogatott el a Közel-Keletre, hogy tárgyaljon a szemben álló felek képviselőivel. Washington azt szeretné elérni, hogy a felek április végéig írjanak alá egy keret-megállapodást, amely egyfajta sorvezetőként szolgálhatna a végső rendezésről folytatandó tárgyalásokon.

A keretben olyan alapvető problémákra kellene megtalálni a megoldást, mint Izrael és a leendő palesztin állam végleges határainak, valamint a palesztin menekültek és Jeruzsálem státusának a kérdése. Az amerikai elnök a hónap folyamán fogadja majd Mahmúd Abbász palesztin elnököt is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.