Nyitott Égbolt

Svéd megfigyelő repülések az EBESZ égisze alatt

Megfigyelő repüléseket hajt végre Svédország Ukrajna felett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Nyitott Égbolt Szerződése alapján.

2014.03.11 19:52MTI
freedigitalphotos.net

A kijevi vezetés a Nyitott Égbolt Szerződésre hivatkozva kérte fel Svédországot, hogy küldjön gyakorlógépet Ukrajnába.

A Karin Engström svéd védelmi miniszter által felvázolt tervek szerint az Ukrajna feletti megfigyelő repülés célja "független információkat szerezni az ukrán helyzetről". "Ezzel hozzájárulhatunk a feszült helyzet stabilizálásához" - idézte a miniszter szavait a TT stockholmi hírügynökség.

A megfigyelő repülés pontos útvonaláról nem adott felvilágosítást a svéd politikus, azonban annyi bizonyos, hogy a Krím félsziget felett nem hajtanak végre repülést. A TP100 típusú repülőgép csütörtökön száll fel. A fedélzeten a svéd személyzet mellett a NATO-tagállam Belgium, Nagy-Britannia és Norvégia megfigyelői utaznak majd.

A Nyitott Égbolt Egyezmény értelmében a részes államok kölcsönösen felderítő repüléseket végeznek egymás légterében, évente meghatározott számban. Az így készült felvételek rendelkezésére állnak majd valamennyi, a szerződésben részes államnak. A szerződésnek 34 EBESZ-tagállam a részese, köztük Oroszország is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.