Ukrán válság

Az EBESZ nem foglalkozik a krími meghívóval

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) nem foglalkozik a krími hatóságok kérésével, hogy megfigyelőket küldjön az Oroszországhoz való csatlakozásról rendezendő vasárnapi népszavazásra.

2014.03.11 09:05MTI

A Szabadság Rádió (a Szabad Európa ukrán adása) szerint az EBESZ szóvivője azzal indokolta ezt, hogy a Krími Autonóm Köztársaságnak nincsenek jogosítványai ahhoz, hogy meghívja az EBESZ-megfigyelőket, mert régió, és nem önálló ország, és nem is tagja a szervezetnek. Ugyanakkor Ukrajna, amely tagja az EBESZ-nek, semmilyen meghívót nem küldött a szervezetnek - mondta a szóvivő, és hozzátette, hogy a szervezet tartja magát Ukrajna területi épségének és szuverenitásához elvéhez.

A Krími Autonóm Köztársaság hétfőn kérte fel az EBESZ-t, hogy küldjön megfigyelőket a népszavazásra. A meghívót a krími oroszbarát parlament kézbesítette az EBESZ soros svájci elnökségének. A krími parlamentből úgy tájékoztatták az orosz hírügynökséget, hogy az EBESZ tagországaiból és az EBESZ Demokratikus Intézetek és Emberi Jogok Irodájából egyaránt várnak megfigyelőket.

Az EBESZ katonai megfigyelői az utóbbi napokban többször hiába próbálkoztak bejutni a félszigetre, az ellenőrző pontokon tartózkodó katonák nem engedték be őket a félszigetre. A Krím miniszterelnökévé kikiáltott Szerhij Akszjonov ezt azzal magyarázta, nem akarják, hogy "nem hiteles" információkat adjanak arról, mi történik az autonómia területén. "Ezért udvariasan arra kértük EBESZ-vendégeinket, hogy távozzanak a Krímből" - jelentette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.