Hátrányban az arabok

Izrael az orbáni úton?

A zsidó állam megszavazta a kormány nehezebb megdönthetőségét szolgáló törvénymódosításokat.

2014.03.11 13:35MTI

Kivonult az ellenzék az izraeli parlamentből, a kneszetből, amely ennek ellenére elfogadta az új kormányzati törvénymódosításokat a választási küszöb megemeléséről és a kormány megdöntésének nehezebbé tételéről - közölte a Jediót Ahronót című izraeli újság Ynet című honlapja.

A százhúsz tagú parlament név szerinti nyílt szavazáson 67 támogató vokssal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el az új szabályozást. A választási törvény új paragrafusa kettőről három és negyed százalékra emeli a pártok parlamenti bejutási küszöbét, ezzel megnehezítve a kis pártok, elsősorban az arab pártok képviselethez jutását.

Ezen kívül megszüntették azt a lehetőséget, hogy a pártok frakciójából legalább hét képviselő együtt kiválhasson, akkor is, ha heten kevesebben vannak a frakció harmadánál. Ráadásul nem kaphat majd újraválasztásához állami pénzt az a honatya, aki kivált addigi pártjából.

A kormányzati törvénykezés módosítása a kormányfő mellett maximum tizennyolc miniszter felesketését engedi, csak négy miniszterhelyettes lehet, megszűnik a tárca nélküli miniszteri pozíció, a kormány elleni bizalmatlansági indítványhoz pedig szükséges lesz egy alternatív kormánykoalíció megjelölése is.

Az ellenzéket és a szociáldemokrata Munkapártot vezető Jichák Herzog a demokratikus értékek fenyegetettségéről beszélt. Szavait Avigdor Liberman külügyminiszter képmutatásnak, síránkozásnak és nyafogásnak minősítette.

A parlamenti vitáról és a szavazásról kivonult ellenzék, a baloldali, az ultraortodox és az arab pártok egy másik teremben tartottak alternatív ülést a törvénymódosításokról.

Ezen a megbeszélésen Herzog Libermannak azt felelte, hogy "a külügyminiszter úr nagyban megfélemlítő kampányokra és gyűlölettörvényekre alapozta a karrierjét, de az ellenzéket nem fogja alacsony székre ültetni". Ezzel a külügyminisztériumban 2010-ben történt incidensre utalt, amikor egy megalázóan alacsony székre ültették a török nagykövetet.

A kormánykoalíció pártjai vasárnap a kabinet ülésén írásban kötelezték magukat az új törvényjavaslatok, köztük a kormányzati módosító indítványok, a szerdán a kneszet elé kerülő új bevonulási törvény és a népszavazásokról szóló, (csütörtökön megvitatandó) szabályozás elfogadására, ami meglehetősen szokatlan, a bizalmatlanságot tükröző lépésnek számít az izraeli kormányok történetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.