Tétre, helyre...

Észak-koreai "választás": feltűnt Kim Dzsong Un húga!

A teljesen tét nélküli voksoláson egyébként a hivatalos adatok szerint Kim Dzsong Un a szent helyként tisztelt Pektu-hegyet is magában foglaló 111. körzetben a szavazatok 100 százalékát kapta meg.

2014.03.10 08:59MTI
Forrás: MTI

Megfigyelők szerint a Kim-dinasztia harmadik generációjának hatalmi konszolidációját jelzi, hogy Kim Dzsong Un fiatal vezető húga "magas rangú tisztviselőként" jelent meg a hétvégi észak-koreai parlamenti választáson az állami média beszámolója szerint.

A teljesen tét nélküli voksoláson egyébként a hivatalos adatok szerint Kim Dzsong Un a szent helyként tisztelt Pektu-hegyet is magában foglaló 111. körzetben a szavazatok 100 százalékát kapta meg.

Húga, a vélhetően 26 éves Kim Jo Dzsong az állami média beszámolói szerint testvére és más magas rangú politikai és katonai vezetők társaságában adta le a voksát, ami azonnal találgatásokra adott okot jelenlegi és jövőbeli szerepével kapcsolatban.

Bár Kim Jo Dzsong már korábban is látható volt már az állami televízió képein - először 2011-ben apja temetésén, azóta pedig néha nagybátyja mellett egy-egy rendezvényen -, most először nevezték meg és utaltak rá mint magas rangú tisztviselőre egy híradásban, bár posztját nem közölték.

An Csan Il, a szöuli Észak-Korea Tanulmányok Nemzetközi Intézetének vezetője szerint ez azt jelzi, hogy Kim Dzsong Un és Kim Jo Dzsong hasonló rendszerben tervezik irányítani az országot, mint a dinasztia második generációja. Apjuk, a néhai Kim Dzsong Il mögött ugyanis szintén húga, a négycsillagos tábornoki rangra emelt Kim Kjong Huj volt a phenjani rezsim egyik legfontosabb vezetője.

Kim Kjong Huj minden bizonnyal fontos szerepet játszott abban, hogy Kim Dzsong Il halála után a Kim-dinasztia harmadik generációja lépett "trónra". Ugyanakkor mára úgy tűnik, kegyvesztetté vált, miután férjét, a rezsim második legerősebb emberének tartott Dzsang Szong Teket Kim Dzsong Un tavaly decemberben kivégeztette.

A bezárkózó diktatúrát annak megalapítása óta, több mint hat évtizede a Kim-család vezeti, és a família tagjait bizarr személyi kultusz övezi Észak-Koreában.

Kim Dzsong Un megválasztásán kívül még nem számolt be a szavazás eredményeiről az észak-koreai média. Az nem kétséges, hogy a rezsim által jelölt mind a 687 képviselőt megválasztották - minden körzetben csak egy jelöltre lehetett voksolni, a részvétel pedig kötelező volt -, ugyanakkor a jelöltek kiléte megfigyelők szerint árulkodhat a hatalmi eliten belüli erőviszonyok esetleges változásáról.

Emellett a hatóságok számára a voksolás az egyik legfőbb eszközt jelenti a lakosság ellenőrzésére, kvázi népszámlálás lebonyolítására és a helyi szervek mobilizálási képességeinek tesztelésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.