202 ember volt a gépen

Észak-koreai rakéták állítólag majdnem eltaláltak egy kínai utasszállítót

Dél-Korea bírálta csütörtökön Északot amiatt, hogy rakétái két nappal korában állítólag majdnem eltaláltak egy kínai utasszállító repülőgépet, amelyen 202 ember volt.

2014.03.06 08:52MTI
freedigitalphotos.net

Egyelőre nem erősítette meg más, hogy a China Southern Airlines légitársaság Tokióból Senjangba tartó járata valóban veszélyben volt.

A szöuli védelmi minisztérium szóvivője viszont nagyon veszélyesnek nevezte, hogy Phenjan elmulasztotta előre értesíteni a nemzetközi légiközlekedési hatóságokat rakétaindítási tervére.

Az utasszállító gép 10 kilométer magasan repült, a rakéták pedig 20 kilométeres magasságot értek el, mielőtt becsapódtak a nyílt tengerbe öt perccel a gép átrepülése előtt.

Egy meg nem nevezett észak-koreai katonai szóvivő szerdán azt mondta, hogy a február 21-étől keddig tartott rakétagyakorlat a hadsereg rendszeres gyakorlatainak része volt.

Nem volt veszélyben sem a regionális biztonság, sem a nemzetközi közlekedés, mert Phenjan "gondosan előre felmérte, hogy (a rakéták) milyen röppályát futnak be, s hogy hol csapódnak be a tengerbe" - jelentette ki az illető.

A kínai külügyminisztérium szóvivője az állítólagos veszélyt firtató kérdésre válaszul felszólított minden érintett felet, hogy törekedjen kapcsolatuk javítására, és tartózkodjon a provokációtól.

Dél-Korea szerint Észak sorozatos rakétaindítása provokáció a térségben folyó amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt. Phenjan több alkalommal hevesen tiltakozott a gyakorlat ellen, és háborús előkészületként értékelte azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.