Erőltetett ütem

A Pentagon teljesen átalakítaná a földi rakétavédelmi rendszert

Az amerikai védelmi minisztérium rakétavédelmi hivatala teljesen át akarja alakítani a földi rakétavédelmi rendszert, és javítani akar megbízhatóságán, miután az utóbbi években a fejlesztés erőltetett üteme miatt több teszt sikertelen volt.

2014.03.05 10:56MTI
freedigitalphotos.net

James Syring ellentengernagy, a hivatal igazgatója helyi idő szerint kedden közölte, hogy a kormány a 2015-ös költségvetés keretében mintegy 300 millió dollár jóváhagyását kéri a kongresszustól a Raytheon cég rakétavédelmi járművének áttervezésére, egy új nagy hatótávolságú radarra és további olyan intézkedésekre, amelyek révén pontosabban tudják azonosítani, követni és megsemmisíteni az ellenséges rakétákat.

George W. Bush elnök kormánya annak idején úgy döntött, hogy a még fejlesztés alatt álló rakétavédelmi rendszert gyorsan, 2004-re hadrendbe kell állítani "egy nagyon is valóságos fenyegetés" kivédésére, de emiatt el kellett hagyni a rendszertervezést és -tesztelést.

Gyakorlatilag prototípusokat állítottak hadrendbe. Ha a folyamat lassabb lett volna, akkor el lehetett volna kerülni több olyan problémát, amely mára vált nyilvánvalóvá - jelentette ki az igazgató. A védelmi minisztérium összesen 8,5 milliárd dollárt kér jövőre rakétavédelem céljára, és ebből körülbelül 7,5 milliárdot a rakétavédelmi hivatal számára.

A rakétavédelemre költendő pénz már régóta az egyik legnagyobb tétel a minisztérium éves költségvetésében, mégis a Republikánus Párt hibának tartja, hogy Barack Obama kormánya az utóbbi években fokozatosan csökkentette az erre elkülönített összeget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.