Forrongó időszak után

Új elnökválasztási törvény Egyiptomban

Kihirdette a közelgő egyiptomi elnökválasztás lebonyolítását szabályozó törvényt Adli Manszúr ideiglenes államfő szombaton.

2014.03.08 17:28MTI

A törvény kihirdetését követően az egyiptomi választási bizottság várhatóan néhány napon belül kiírja majd a választás időpontját, és megkezdődhet a jelöltek nyilvántartásba vétele is.

Ugyanakkor a törvényben szerepel egy sokat bírált kitétel is, amely szerint a választási bizottság döntései - köztük a választás végeredményének megállapítása - ellen nem lehet jogi lépéseket tenni. Az ideiglenes elnök jogi tanácsosa ezt azzal indokolta, hogy ha a bizottság döntései támadhatóak lennének, akkor a végeredménye kihirdetése akár fél évet is igénybe vehetne.

A várhatóan áprilisban megrendezendő voksolás legfőbb esélyese Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi vezérkari főnök és védelmi miniszter, aki a héten egyértelműen utalt arra, hogy indulni akar az államfői posztért. Ugyanakkor a törvény értelmében ehhez először le kell mondania miniszteri posztjáról és le kell szerelnie a hadseregtől.

Szíszi egyetlen komolyan vehető ellenfele várhatóan a 2012-es elnökválasztáson harmadik helyen végző baloldali politikus és aktivista, Hamdín Szabáhi lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.