Ukrán válság

Nem semmi! Hillary Clinton párhuzamot vont Putyin és Hitler között

"Ha az a benyomásuk, hogy ezt már látták valahol, az azért van, mert Hitler is ezt csinálta az 1930-as években" - mondta a volt külügyminiszter egy zártkörű fogadáson Kaliforniában - egy amerikai lap helyszínen lévő tudósítója szerint.

2014.03.05 18:36MTI
Forrás: MTI

Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter az ukrajnai orosz beavatkozást Európa nácik általi lerohanásához hasonlította - közölte szerdán egy kaliforniai honlap, beszámolva Clinton előző napi szavairól.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az ukrajnai orosz kisebbség megvédésére irányuló szándéka Clinton szerint Adolf Hitler náci vezér azon cselekedeteire emlékeztet, amelyekkel meg akarta óvni a Németország határain kívül élő német etnikumot.

"Ha az a benyomásuk, hogy ezt már látták valahol, az azért van, mert Hitler is ezt csinálta az 1930-as években" - mondta a volt külügyminiszter egy zártkörű fogadáson Kaliforniában a Long Beach Press Telegram című amerikai lap helyszínen lévő tudósítója szerint.

"Hitler szünet nélkül azt hangoztatta, hogy rosszul bánnak a német származású emberekkel Csehszlovákiában, Romániában és másutt. Azt mondogatta, hogy +meg kell védenem a népemet+ és ez tett mindenkit annyira idegessé" - közölte a volt amerikai külügyminiszter.

A pénzgyűjtő gálavacsorán Clinton hozzátette: "amikor Putyin Ukrajnára néz, olyan helyet lát, amely szerinte része az orosz anyaföldnek". Ugyanakkor egy résztvevő szerint azt is mondta: habár mindaz, ami történik, az egész világot idegessé teszi, "nincs semmi jele annak, hogy Putyin irracionálisabb lenne még a második világháború kirobbantójánál is."

Az Ukrajnához tartozó Krím félsziget előző heti megszállása miatt az új ukrán kormány katonai invázióval vádolja Oroszországot. Moszkva, amely nem ismeri el az ellenzéki tüntetések és Viktor Janukovics elnök február 22-i leváltása nyomán megalakult új kijevi vezetés hatalmát, azt állítja, hogy a Krímben élő, ott többségben lévő orosz lakosság védelmében lépett fel.

A keményvonalas kijelentések meglepetést okoztak, mivel Clinton volt az, aki külügyminiszterként az Egyesült Államok és Oroszország közötti megromlott viszony javítása érdekében 2009-ben meghirdette a kétoldalú kapcsolatok új alapokra helyezésének programját.

Bár Hillary Clinton még nem jelentette be hivatalosan, hogy 2016-ban versenybe kívánna szállni a Fehér Házért, ő a Demokrata Párt legnépszerűbb potenciális elnökjelölt-aspiránsa és már megindult az aktivisták hálózatának kiépítése és az adománygyűjtés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.