Április végére már nem lesz lépfene Szíriában

Felgyorsult a vegyi fegyverek elszállítása

Úgy tűnik, tarható lesz az új, június végi határidő, amikorra megsemmisül a teljes szíriai vegyi arzenál.

2014.03.04 15:55MTI

Sigrid Kaag, a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szóvivője hozzátette, hogy Damaszkusz közlése szerint április végére eltávolítja területéről az összes veszélyes anyagot.

Az OPCW és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által megszabott eredeti, február 5-i határidőt nem tudta betartani Szíria.

Eddig összes vegyi fegyverének egyharmadát rakta külföldi hajókra az arab ország - közölte a szóvivő, megerősítve: újabb két szállítmány tart Latakia kikötője felé, hogy végképp elkerüljön Szíriából. A szállítmányokat norvég és dán szállító hajók várják, amelyeket nemzetközi hadiflotta óv. A szállítmányok a Cape Ray nevű, különleges megsemmisítő berendezésekkel felszerelt amerikai hajóra kerülnek, továbbá nagy-britanniai és németországi megsemmisítő üzemekbe.

A kitolt határidőt több nyugati ország túl későinak tartja, szerintük március végére hajókra kellene kerülnie az összes vegyi anyagnak, hogy a június 30-i megsemmisítési céldátum tartható legyen.

Az Egyesült Államok közölte, hogy 90 napra van szüksége a legveszélyesebb anyagokból 500 tonnányi megsemmisítésére.

Szíriának 1300 tonnányi volt a teljes vegyi arzenálja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.