Ukrán válság

Erővel próbálják átállítani az ukrán határőröket az orosz katonák?

Közben meg büntetőeljárást indítottak Oroszországban Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor nevű ukrán radikális szervezet vezetője ellen. Az eljárást szélsőséges cselekményekre és terrorizmusra való nyilvános felszólítás gyanújával indították.

2014.03.03 12:22MTI
Forrás: youtube.com

Az orosz katonák lelki és fizikai nyomást gyakorolnak az ukrán határőrökre, hogy kikényszerítsék átállásukat a Krími Autonóm Köztársaság orosz vezetése mellé - közölte hétfőn az ukrán határőrszolgálat sajtóosztálya.

Az elfoglalt határőregységek katonái ellen súlyos fizikai erőszakot, fegyveres megfélemlítést alkalmaznak - hangoztatta a sajtóosztály.

A határőrség közleménye szerint az orosz kommandósok specialistái igyekeznek pszichológiai nyomást gyakorolni az ukrán katonákra, és ultimátum formájában követelik, hogy vessék alá magukat az új krími vezetés utasításainak.

Aktív verbuválási kísérletek folynak, közben az orosz katonák igyekeznek minél több bizalmas információt kiszedni az ukrán katonai egységek irányítási struktúrájáról, az operatív alegységekről és munkatársakról. Emellett kitartóan próbálják rávenni az ukrán határőröket arra, hogy működjenek velük együtt, hivatalos munkahelyeket is felajánlva nekik.

Az ukrán határőrség sajtószolgálata közölte emellett azt is, hogy az orosz katonák a blokád alá vont határőregységeknél megsemmisítették a kamerás megfigyelőrendszereket, és zavarják a mobiltelefon-összeköttetést.

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség előzőleg, a Krími Autonóm Köztársaság új, oroszbarát kormányára hivatkozva azt jelentette, hogy már több mint háromezer ukrán katona állt át a krími orosz vezetés alá ez elmúlt napokban.

Az ukrán Szabadság rádió jelentése szerint az orosz erők a krími stratégiai objektumok jelentős részét ellenőrzésük alá vonták. Az elmúlt órákban blokád alá vonták a kercsi parti őrség csapatát.

Ugyanakkor Feodoszijában az ukrán tengerészgyalogság, Perevalnyében pedig a parti őrség még tartja magát, megakadályozta a helyi egységek területének elfoglalását. Utóbbi településen helyi lakosok és egyházi képviselők segítettek ebben az ukrán katonáknak.

Büntetőeljárást indítottak Oroszországban Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor nevű ukrán radikális szervezet vezetője ellen - jelentette be hétfőn Vlagyimir Markin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője.

Az eljárást szélsőséges cselekményekre és terrorizmusra való nyilvános felszólítás gyanújával indították.

A Szövetségi Nyomozó Bizottság el akarja érni, hogy elrendeljék az ukrán szervezet vezetőjének őrizetbe vételét, illetve Dmitro Jaros ellen nemzetközi körözést adjanak ki Oroszországban.



Az orosz hatóság a büntetőeljárást arra alapozta, hogy szombaton az orosz Facebooknak nevezett VKontaktye nevű orosz közösségi portálon, a Jobboldali Szektor vezetőjének oldalán megjelent egy Doku Umarov csecsen hadúrhoz intézett felhívás, hogy a több oroszországi terrorakciót is magára vállaló kaukázusi lázadóvezér támogassa Ukrajnát, és hívei fokozzák tevékenységüket Oroszország ellen.

A Jobboldali Szektor tagadta, hogy a felhívás Dmitro Jarostól származik, szerintük hackerek támadták meg vezetőjük közösségi oldalát.

A távközlést, az információs technológiát és tömegkommunikációt felügyelő orosz hatóság szombaton leblokkoltatta a Jobboldali Szektor vezetőjének oldalát a VKontaktye című internetes közösségi hálón. A Roszkomnadzor az orosz legfelső ügyészség követelésére intézkedett.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld elnöke a kaukázusi lázadóknak és Umarovnak címzett - a VKontaktye nevű orosz közösségi oldalon megjelent - felhívásra reagálva kijelentette, hogy "Jarosnak nyilvánvalóan elment az esze, mert attól kér segítséget, aki már régen eltávozott oda, ahonnan nincs visszatérés". Az észak-kaukázusi köztársaság vezetője a szocsi tél olimpia előtt jelentette be ismét, hogy Doku Umarov hadúr már nincs életben, csak a holttestét keresik.

Kadirov azt is hangoztatta, hogy Vlagyimir Putyin nem hirdetett és nem is fog háborút hirdetni Ukrajna ellen azután, hogy felhatalmazást kapott az orosz parlament felsőházától a fegyveres erők ukrajnai alkalmazására. A csecsen vezető szerint Oroszországnak elegendő földje van, nem tart igényt idegen területekre, de nem nézheti tétlenül, hogy a testvéri (ukrán) nép a szakadék szélére jut és a szomszédságában kialakult egy nagy háború veszélye".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.