Kétezren a parlament előtt

Megkezdték az aláírások gyűjtését a Donyec-medence további sorsáról szóló népszavazásról

Mintegy kétezer oroszbarát tüntető gyűlt össze vasárnap a kelet-ukrajnai Donyeck városában Donyeck megye állami közigazgatási hivatalának épülete előtt, ezen a napon megkezdték az aláírások gyűjtését is a többségében orosz ajkú Donyec-medence további sorsáról szóló népszavazás támogatására.

2014.03.02 16:33MTI
freedigitalphotos.net

Szombaton is tüntettek már ugyanezen a helyen az Ukrajna donyecki területének elszakadását és Oroszországhoz való csatlakozását követelők, akik orosz zászlót húztak fel az ukrán nemzeti lobogó helyére az adminisztráció épületénél.

Vasárnap az Oroszország, a Szovjetunió és az Orosz Blokk nevű párt zászlaja alatt gyülekezők az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek elmondták, hogy a Donyec-medence mindig is orosz volt, ezért most a helyi lakosoknak kellene átvenniük a megye területének irányítását. Felszólították a megyei közigazgatási hivatal vezetőit, hogy mondjanak le posztjukról.

Egyes hírek szerint ez utóbbiak már le is köszöntek tisztségükről, de Andrij Sisackij, Donyeck megye állami közigazgatási hivatalának vezetője cáfolta ezt. Az orosz hírügynökség szerint vasárnap megkezdték az aláírásgyűjtést a Donyec-medence további sorsáról szóló népszavazás támogatására.

A referendumra vonatkozó követelést az oroszbarát tüntetők szombaton terjesztették elő Donyeck városában. A városi tanács támogatta a kezdeményezést, és azzal a kéréssel fordult a megyei tanácshoz, hogy hirdesse ki a népszavazást. Donyeck polgármestere, Olekszandr Lukjancsenko felolvasta a referendumra vonatkozó határozatot a tüntetőknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.