Ukrán válság

Kárpátalja: Martonyi végre felébredt

"A kárpátaljai magyarságot érő legkisebb bántásra is azonnal reagálni fogunk."

2014.03.01 11:55MTI

A kijevi és donyecki látogatása után Kárpátaljára érkezett Martonyi János szombat reggel Ungváron az utóbbi hetek ukrajnai összecsapásaiban életüket vesztettek emlékére és a sebesültek gyógyulásáért tartott szentmisén vett rész a Szent György templomban. A szertartás után elmondott beszédében hangsúlyozta: Kárpátalja többvallású és nemzetiségű vidék, s a jelenlegi nehéz helyzetben nagyon fontos, hogy a különböző nyelveket beszélők szót értsenek egymással. Még fontosabbnak nevezte, hogy az egy nyelvet beszélők megértsék egymást.

Az elmúlt hetek eseményeiben elhunytakról megemlékezve úgy fogalmazott: reméli, hogy a legdrágább kincsük, az életük feláldozása nem volt hiábavaló, s lehetővé válik egy új, jobb világ felépítése, amelyben a kárpátaljai magyarok is részt fognak vállalni.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy négy éve, a kormány megalakulásakor a maga részéről a nemzetpolitika lényegét a "Ne bántsd a magyart!" jelszóval határozta meg, ami szerinte most különösen időszerű. Kárpátalján a magyarok a jelenleg egyszerre félnek és remélnek - fogalmazott, emlékeztetve, hogy az anyaország igen nagy tisztelettel tekint erre a közösségre, amely a legnehezebb helyzetben van. Ráadásul most újabb veszélyekkel kell szembenéznie, "ezért egy kicsit hangosabban fogjuk mondani, hogy Ne bántsd a magyart!, s elsősorban erre a közösségre fogunk gondolni" - mutatott rá.

Martonyi János hangsúlyozta: "nem fogunk szó nélkül hagyni semmit, a legkisebb bántó szóra, sértésre is azonnal reagálni fogunk. Kérjük ebben mindenki segítségét, kérjük a jelzéseket, s mi mindig segíteni fogunk, ha erre szükség lesz."

Beszédének zárásaként a külügyminiszter egységre, összefogásra szólította a kárpátaljai magyarságot annak érdekében, hogy a közösség megmaradjon szülőföldjén.

Martonyi Ungváron megbeszélést folytat Kárpátalja megye vezetőjével, Ivan Balogával, a megyei tanács (közgyűlés) vezetőjével, megkoszorúzza Petőfi Sándor szobrát, majd Beregszászra utazik, ahol felkeresi a magyar főiskolát és a kárpátaljai magyarság vezetőivel találkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.