Ukrán válság

Klicsko: provokáció Janukovics befogadása - közben a svájciak bankszámlákat fagyasztanak

Agressziónak kell minősíteni minden orosz csapatmozgást, amelyet az orosz haderők a krími támaszpont területén kívül hajtanak végre. "Örülök, hogy ebben a kérdésben a NATO is egyértelműen állást foglalt" - emelte ki Klicsko.

2014.02.28 13:01MTI
Fotó: MTI

Moszkva minden egyes ukrán állampolgárt provokál azzal, hogy védelmet nyújt Viktor Janukovics leváltott államfőnek - mondta Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke a Bild című német lapban pénteken megjelent interjúban.

Vitalij Klicsko szerint a leváltott elnököt haladéktalanul bíróság elé kell állítani Ukrajnában, mert ő a felelős a meggyilkolt tüntetők haláláért. Janukovics azonban még mindig államfőnek tekinti magát, ami "abszurd", Vlagyimir Putyin orosz államfő pedig védelmet nyújt a "véres kezű diktátornak", ami provokáció - emelte ki a politikus.

Hozzátette: egyetért Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfővel abban, hogy agressziónak kell minősíteni minden orosz csapatmozgást, amelyet az orosz haderők a krími támaszpont területén kívül hajtanak végre. "Örülök, hogy ebben a kérdésben a NATO is egyértelműen állást foglalt" - emelte ki Klicsko.

Azzal kapcsolatban, hogy pártja miért nem kapott pozíciót az új kabinetben, azt mondta, hogy szakértői kormányt alakítottak, amelynek mandátuma átmeneti időre szól, és egyetlen feladata a válság kezelése. Az Ütés azonban közvetlen kormányzati részvétel nélkül is felelősséget vállal az ország sorsáért, gyors, határozott reformokért küzd a parlamentben.

Arra a kérdésre, vajon Julija Timosenko stabilizálhatja-e az országot, azt mondta, fontos, hogy a volt kormányfő kiszabadult a börtönből, és kétségtelen, hogy tehetséges politikus, de korábban már volt lehetősége az ország megváltoztatására, sok ígéretét mégsem valósította meg. A 2004-es forradalom után Timosenko és Viktor Juscsenko akkori elnök nem hajtott végre reformokat, ami "sokak számára a forradalom elárulását jelentette" - mondta Vitalij Klicsko, az Ütés államfőjelöltje, hangsúlyozva, hogy tiszta és méltányos elnökválasztási kampányt szeretne, legfőbb célja pedig az, hogy hazája csatlakozzon az Európai Unióhoz.

Közben leváltotta az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökét Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő egy pénteken kiadott elnöki rendeletben. A döntést az elnöki hivatal honlapján kiadott közlemény nem indokolta.

A most leváltott Jurij Iljin tengernagyot február 19-én, a kijevi tüntetőkkel szembeni erőszak tetőfokán nevezte ki az azóta a parlament által posztjától megfosztott Viktor Janukovics exelnök.

A genfi igazságügyi hatóságok pénteken bejelentették, hogy bűnügyi eljárást indítottak a leváltott ukrán államfő, Viktor Janukovics, valamint fia, Olekszandr ellen pénzmosás gyanújával.

Eközben a svájci kormány olyan határozatot hozott nyilvánosságra, amelyben befagyasztják húsz ukrán személyiség, többségükben az előző kormány leváltott minisztereinek svájci vagyonát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.