Ukrán válság

Ukrajna az ENSZ BT összehívását kéri, amerikai és brit segítséget várva

A parlament felszólította Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna területi integritását fenyegető lépéseket. Egyidejűleg az elfogadott határozatban felkérte az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy garantálják Ukrajna szuverenitását.

2014.02.28 10:29ma.hu



Az ukrán parlament felszólította Oroszországot pénteken, hogy állítsa le az Ukrajna területi integritását fenyegető lépéseket. A parlament egyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte az országban kialakult helyzet megvitatására.

Az ukrán belügyminiszter hangsúlyozta, hogy Kijev Oroszország fegyveres behatolásának és megszállásnak tekinti a Krími Autonóm Területen történteket, Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági szervek vezetőit.

Ennek előzménye, hogy pénteken - az első hírekben még meg nem nevezett - fegyveresek foglalták el előbb a szimferopoli, majd a szevasztopoli légikikötőt. A törvényhozás ezt követően felszólította Oroszországot, hogy utasítsa el az ukrajnai szeparatizmus támogatását.



Az AP amerikai hírügynökség Arszen Avakov ukrán belügyminiszterre hivatkozva azt írta, hogy orosz katonák akadályozták a Szevasztopolban, a közeli orosz haditengerészeti támaszpontnál lévő katonai repülőtér működését, míg egy másik repülőtéren, a terület fővárosánál, Szimferopolban, meg nem nevezett fegyveresek járőröztek.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsági szervek vezetőit, hogy rendkívüli ülés keretében tekintsék át a legutóbbi fejleményeket. Turcsinov azzal vádolta az orosz erőket, hogy közreműködnek az események "eszkalációjában" a Krím félszigeten. Ezért jutott arra az elhatározásra, hogy a nemzetbiztonságért felelős vezető tisztségviselőkkel azonnal összeüljön, értékeljék a helyzetet, és megtárgyalják a további lépéseket.

Az ukrán belügyminiszter Oroszország fegyveres behatolásának és megszállásnak tekinti a Krími Autonóm területen pénteken történteket.

Arszen Avakov Facebook-oldalán kijelentette, hogy "az orosz hadiflotta egységei blokád alá vonták" a Belbek szevasztopoli nemzetközi repülőteret.

"A repülőtéren belül ukrán katonák és határőrök tartózkodnak. Kívül álarcos fegyveres katonák jelzés nélküli egyenruhában vannak, nem titkolva ugyanakkor hovatartozásukat" - írta a miniszter, arra utalva, hogy orosz fegyveresekről van szó.

Hangsúlyozta, hogy azt, ami a szevasztopoli repülőtéren történik, fegyveres behatolásnak és megszállásnak, mindenféle nemzetközi norma és megállapodás megsértésének tekinti. "Ez nyíltan a fegyveres vérontás kiprovokálását szolgálja egy szuverén állam területén" - szögezte le Avakov.

Az Unian ukrán hírügynökség ugyancsak idézte a miniszter szavait, amelyek szerint "a repülőtér nem üzemel. Fegyveres összetűzés egyelőre nem volt. Az orosz katonák ugyanakkor megfigyelik a repülőtér munkáját, amelybe azonban nem avatkoznak be. Hozzátette, hogy az ukrán katonai és belügyi erőket megerősítették a repülőtér környékén. A feszültség egyre növekszik, az ukrán rendfenntartók azonban nem képesek ellenállni a reguláris katonai erőknek. Avakov úgy vélekedett, hogy ez már nem az ukrán belügyminisztérium illetékessége, hanem az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanácsé.

"Egyelőre nincs közvetlen fegyveres összetűzés, a diplomatáknak kell tárgyalniuk" - írta az ukrán belügyminiszter.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta pénteken cáfolta, hogy erői belekeveredtek a Belbek repülőtér elfoglalásába vagy blokád alá vételébe. Az Interfax orosz hírügynökség által nyilvánosságra hozott közlemény szerint a Fekete-tengeri Flotta egyetlen egységét sem vetették be Belbek térségében, és nem is vonták blokád alá.

Hangsúlyozták egyben, hogy tekintettel a bizonytalan helyzetre, terrorelhárító egységeik fokozott intézkedéseket hoztak azoknak a területeknek a védelmére, ahol a flotta egységei állomásoznak, illetve a legénység és családjaik szálláshelyénél.

Ihor Tenjuh ügyvezető ukrán védelmi miniszter pénteken a Krímbe utazott.

Forrás: youtube.com

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását kérte pénteken az ukrán parlament az országban kialakult helyzet megvitatására.

A parlament felszólította Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna területi integritását fenyegető lépéseket.

Egyidejűleg az elfogadott határozatban felkérte az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy garantálják Ukrajna szuverenitását.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök sürgősséggel összehívta a nemzetbiztonsáégi szervek vezetőit, hogy rendkívüli ülés keretében tekintsék át a legutóbbi fejleményeket.

Turcsinov azzal vádolta az orosz erőket, hogy közreműködnek az események "eszkalációjában" a Krím félszigeten. Ezért jutott arra az elhatározásra, hogy a nemzetbiztonságért felelős vezető tisztségviselőkkel azonnal összeüljön, értékeljék a helyzetet, és megtárgyalják a további lépéseket.

Közben az orosz kormány jóváhagyta pénteken azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint egyszerűsített eljárásban kapnának orosz állampolgárságot a külföldi befektetők, vállalkozók és jól képzett szakemberek.

A kabinet már a múlt csütörtökön megvitatta a tervezetet, amely - ha a parlament elfogadja a módosítást, - "az orosz gazdaság számára fontos" külföldi állampolgárok és hontalanok számára teremt majd lehetőséget a gyorsított eljárásban szerezzék meg az orosz állampolgárságot. Ennek legalább 3 éves oroszországi tartózkodás a feltétele.

A törvénymódosítás szükségességét a kormányban nem hozták összefüggésbe az ukrajnai eseményekkel és ottani orosz ajkú lakosság helyzetével. A héten azonban a liberális-demokraták már benyújtottak a dumába azt a javaslatot, hogy a törvényhozás alsóháza egyszerűsítse az orosz állampolgárság megszerzését az ukrán állampolgároknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.