Botrány

A gyermekpornóban utazó német képviselő

De most nem ellene indult eljárás, hanem az őt bemártó volt mezőgazdasági miniszter ellen.

2014.02.26 19:25MTI
Merkel magyarázkodhat, milyen emberekkel veszi körül magát

Nyomozást indított a berlini ügyészség szerdán Hans-Peter Friedrich volt mezőgazdasági miniszter ellen, mert feltételezhető, hogy a politikus szolgálati titkot sértett meg.

A bajor konzervatív CSU politikusa ellen úgynevezett kezdeti gyanú alapján nyomoznak a lemondásához vezető üggyel összefüggésben. Friedrich február közepén távozott posztjáról, miután a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) nyilvánosságra hozta, hogy az előző kormány belügyminisztereként tavaly októberben értesítette az SPD elnökét arról, hogy felmerült egy ismert szociáldemokrata képviselő neve egy gyermekpornográfiát terjesztő kanadai hálózat ügyében kezdett nemzetközi eljárásban.

Az ügyészség megítélése szerint ennek az információnak az átadása szolgálati titok megsértésének minősülhet. A hatóság ezért tájékoztatta a tervezett vizsgálatról a Bundestag elnökét, aki az ilyen esetekben rendelkezésre álló 48 órán belül nem tett ellenvetést. Hans-Peter Friedrich parlamenti képviselői mentelmi joga így automatikusan megszűnt, ami megnyitotta az utat a nyomozás előtt.

Hans-Peter Friedrich kényszerű lemondása válságot okozott a kormánypártok - a CDU/CSU pártszövetség és az SPD - viszonyában. A konzervatívok bírálatai szerint a szociáldemokraták visszaéltek a beléjük vettet bizalommal. A baloldali párt vezetői azzal védekeztek, hogy csak tisztázni akarták a gyanúba került képviselőjük körüli ügy részleteit, és nem akartak ártani a miniszternek.

A botrány az SPD-nek ártott egy szerdán ismertetett felmérés szerint. A Forsa közvélemény-kutató intézet vizsgálata alapján az SPD választói támogatottsága az ügy kirobbanása óta 2 százalékponttal 22 százalékra, a tavaly őszi választások óta a legalacsonyabb szintre süllyedt, a CDU/CSU támogatóinak aránya viszont egy százalékponttal 41 százalékra emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.