Felhívás

Mindenki beszélni orosz! - szolidaritás a Kelet-Ukrajnában élőkkel

Lembergben (Lviv) akció szerveződik, hogy a kisebbségbarát ukrajnai nyelvtörvény visszavonása miatt szerdán oroszul beszéljenek a nyugat-ukrajnai város lakói, a Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszokkal való szolidaritás jeléül.

2014.02.26 06:33MTI
Fotó: MTI

Az Egy napig beszélj oroszul! elnevezésű akciót lembergi aktivisták szervezik közösségi oldalakon. Felhívásuk szerint a jelenlegi helyzetben nem a nyelv ügye a legfontosabb, Lemberg mindenekelőtt előre hozott parlamenti választást szeretne, s nem a nyelvi és nemzetiségi kérdésekkel való manipulációt – adta hírül kedden a zaxid.net internetes hírportál.

Az akció szervezői arra szólítják a lembergieket, hogy a kelet- és dél-ukrajnai lakosokkal való szolidaritásuk jeléül egy napig beszéljenek oroszul. "Javasoljuk minden lokálpatrióta lembergi honfitársunknak, aki nem ért egyet azzal, hogy településünket a nácik városának tartsák, hogy szerdán térjen át orosz nyelvre. Beszéljen oroszul otthon, az utcán, a munkahelyen, a kávé mellett, írjon oroszul a közösségi oldalakon, ezzel demonstrálva, hogy az országot elválasztó problémák nem Lembergben gyökereznek" – áll a felhívásban.

A nyugat-ukrajnai nagyváros több közéleti személyisége kedden nyílt levelet tett közzé, amelyben megfontolt, a nem ukrán nemzetiségű állampolgárokat nem diszkrimináló nyelvpolitika folytatására szólította fel az ukrán állam vezetését, rámutatva, hogy Kelet- és Dél-Ukrajna lakóira nem szabad ráerőltetni a galíciai mentalitást. Lembergben korábban több, az orosz nyelv használatát korlátozó rendeletet hoztak. Az ukrán parlament vasárnap vonta vissza a kisebbségbarátnak tartott nyelvtörvényt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.