Elfogadhatatlan

Kelet-Ukrajna, Nyugat-Ukrajna? - NEM!

Csehország és Szlovákia egyaránt elfogadhatatlannak és valószínűtlennek tartja Ukrajna kettéválását - értett egyet a cseh és a szlovák külügyminiszter kedden, első hivatalos találkozóján.

2014.02.25 21:31MTI
Fotó: MTI

Lubomir Zaoralek, a cseh és Miroslav Lajcak, a szlovák diplomácia vezetője Pozsonyban tanácskozott az ukrán helyzetről. Mint mondták, Ukrajnának ki kell lábalnia a mély politikai válságból, ez lesz az átmeneti kormány fő feladata. "A kettéválás teljesen elfogadhatatlan forgatókönyv. Visszalépés lenne. Úgy vélem, hogy a legtöbb ukrán nem szeretné a szétválást" - mondta a cseh külügyminiszter a találkozó után. Hozzátette, hogy a választások eredményként létrejövő kormánynak olyan politikai rendszert kell kialakítania, amely elejét veszi az utóbbi három hónap történéseihez hasonló konfliktusnak.

"Ha a majdani kormány nem tudja egyesíteni az országot és lecsitítani a politikai indulatokat, akkor a konfliktus három-négy év múlva megismétlődhet, és még súlyosabb, véresebb, bonyolultabb lehet" - mondta Lubomir Zaoralek. A két külügyminiszter egyetértett abban, hogy csakis a választások és az új ukrán kormány megalakulása után lehetséges felújítani a tárgyalásokat Ukrajna és az Európai Unió között a társulási szerződésről. A cseh külügyminiszter ehhez hozzáfűzte, hogy szükség van a bizalom erősítésére az EU és Oroszország között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.