Renzi bizalmat kapott

"Európa nem létezhet Itália nélkül!"

Matteo Renzi olasz miniszterelnök bizalmat kapott kedden az olasz parlament alsóházában is. A szenátus már hajnalban megszavazta az új kormányt.

2014.02.26 05:18MTI

A képviselőházban kényelmes többséget kapott: 378-an szavaztak Renzi mellette, és 220-an ellene. A végeredmény nem volt meglepő, mivel az alsóházban Renzi Demokrata Pártjának képviselői eleve többségben vannak. A szenátusban már kérdésesebb volt a szavazás kimenetele, már csak azért is, mert Renzi megígérte a jelenlévőknek, hogy ők lesznek az utolsó szenátorok, ugyanis tervezett alkotmányos reformjai között szerepel a szenátus megszüntetése.

A testület végül 169:139 arányban szavazott bizalmat az új miniszterelnök széles koalíción alapuló kormányának. A szenátusban a szavazás előtt Renzi azt mondta programbeszédében, hogy reformok nélkül Olaszországot nem válság, hanem összeomlás fenyegeti. Renzi tervbe vett lépései sorában a szenátus eltörlését a munkaerőpiac, a közigazgatás reformja, az adórendszer "gigászi" egyszerűsítése és az igazságszolgáltatás átalakítása követi.

"Olyan Európát akarunk, amelyben Olaszország nem csupán bandukol és utasításokat kap, hanem alapvetően többé teszi a közösséget, mert Európa nem létezhet Itália nélkül!" - mondta Renzi alsóházi beszédében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.