Kémkedési per

Murszi információkkal látta el Iránt?

Az egyiptomi ügyészség azzal vádolja Mohamed Murszit, az ország megbuktatott elnökét az ellene folyó kémkedési perben, hogy Egyiptom destabilizálása érdekében információkkal látta el a befolyásos iráni Forradalmi Gárdát.

2014.02.23 15:18MTI
MTI, archív

A per előző vasárnap kezdődött, a tárgyalást azonban az ülést vezető bíró akkor egy héttel elnapolta, mert Murszi ügyvédei kivonultak a tárgyalóteremből.

A gyanúsítottak a vádirat szerint titkos információkat adtak át egy külföldi országnak, a vádhatóság azonban nem közölte, hogy pontosan melyik országról van szó. "A vádlottak emellett Egyiptom biztonságának és stabilitásának megrendítésére biztonsági jelentéseket juttattak el az iráni Forradalmi Gárdának" - állította az ügyészség.

Az egyiptomi hatóságok Murszi mellett az őt támogató Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet további harmincöt, "terroristának" nevezett tagját fogták perbe, akik 2005-ben állítólag szélsőségeseket szándékoztak a Gázai övezetbe küldeni, hogy ott a Hamász palesztin iszlamista szervezet segítségével, a Hezbollah libanoni síita milícia és az iráni Forradalmi Gárda által katonai kiképzésben részesüljenek, majd Egyiptomba visszatérve a Sínai-félszigeten működő terrorcsoportokhoz csatlakozzanak.

Bíróság elé állították többek között Mohamed Badíét, a Muzulmán Testvériség vezetőjét és helyettesét, Hairat es-Sátert. A vádlottakra halálbüntetés is kiszabható. A vádlottaknak egy hangszigetelt üveggel borított ketrecben kellett lenniük az ülés alatt.

A helyszínen lévő újságírók arról számoltak be, hogy az iszlamista vezetők visszautasították az ellenük felhozott vádakat és azt skandálták, hogy: "Hamis, hamis!". A bíróság ezúttal február 27-re napolta a tárgyalást.

A hadsereg tavaly július 3-án buktatta meg Mohamed Murszi elnököt, az iszlamista mozgalom hívei azóta rendszeresen tüntetnek az országban, nem ritkák a demonstrálók és a hadsereg közötti összecsapások, amelyekben eddig több mint ezer ember vesztette életét.

Murszit megbuktatása óta börtönben tartják fogva. Az exelnök ellen a hatóságok további három pert indítottak börtönszökés szervezése, híveinek gyilkosságra uszítása és a bíróság megsértése miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.