Még nincs utódja

Menesztették az ukrán külügyminisztert

Az ukrán parlament menesztette tisztségéből vasárnap Leonyid Kozsara külügyminisztert, az államfő volt szövetségesét.

2014.02.23 14:23MTI
MTI, archív

A külügyek volt irányítója részt vett a külföldi államokkal folytatott tárgyalásokon, amelyeken Viktor Janukovics volt államfő döntésére Ukrajna elutasította a társulási és szabadkereskedelmi egyezmény megkötését az Európai Unióval és helyette szorosabbra fűzte gazdasági kapcsolatait Oroszországgal.

Utódát egyelőre nem nevezték meg. A törvényhozás ezzel egy időben menesztette Rajisza Bohatirjova egészségügyi, valamint Dmitro Tabacsnik oktatási és tudományügyi minisztert is. Oleh Mohnickij ügyvezető főügyész a parlamentben bejelentette, hogy utasítást adott Olekszandr Klimenko volt jövedéki és adóügyi miniszter, valamint Viktor Psonka egykori főügyész őrizetbe vételére.

Hangsúlyozta, ügyükben vizsgálat indult, és egy külön vizsgáló-operatív csoport dolgozik azon, hogy ezek az emberek a bíróság előtt feleljenek tetteikért. Hozzátette, tanulmányozzák a szeparatizmusra utaló tényeket, döntés született arról is, hogy a felelősök ne hagyhassák el az országot, és szavatolják ezeknek a bűnügyeknek a kivizsgálását.

Utasítást adtak egyben azoknak a tényeknek a kivizsgálására, amelyek szerint kísérlet történt a hadsereg bevetésére az ukrajnai tömegtüntetések idején.

Arszenyij Avakov ideiglenesen megbízott belügyminiszter ugyancsak a törvényhozásban közölte, az állambiztonsági szolgálat és a főügyészi hivatal vizsgálja "az ukrán nép ellen elkövetett súlyos bűncselekményeket, ideértve a volt állami vezetők által elkövetetteket is". Hozzátette, hogy 1-2 napon belül megszűnnek a zavargások és az erőszakos cselekmények.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.