Vitatott területen fekszik

Ötventonnás jádetömböt találtak Mianmarban

Akár ötventonnás is lehet az a jádetömb, amelyet Mianmar északi részén találtak; a kormány katonákat rendelt ki a hatalmas, félig föld alá temetett kő védelmére.

2014.02.23 00:30MTI
Egy, a cikkbeli kőhöz hasonló, 2006-ban talált példány

A nyers jádetömböt egy hete falusiak és helybeli bányászok fedezték fel Hpakant környékén, Kacsin tartomány északi csücskében, de mivel félig a földben van, lehetetlen megállapítani valódi méreteit - közölte Ladzsun Ngan Szeng, Kacsin állam minisztere.

A hatóságok szerint 5,5 méter széles lehet és ötven tonnát is nyomhat a súlya. A tömböt egyelőre katonák őrzik, majd kiszabadítása után döntik el, hogy mit kezdjenek vele - fűzte hozzá a miniszter.

Mianmar a világ egyik legfontosabb jádelelőhelye, a drágakő zömét a kacsini hegyvidék rejti, ahol a helyi lázadók több mint fél évszázada állnak harcban a kormányerőkkel.

A legjobb minőségű kövek zömét Kínába csempészik. Hpakantban a kiújult összecsapások miatt 2011-ben leállt a nagyléptékű bányászat. De bányászok saját szakállukra és falusiak kezdetleges eszközeikkel - alkalmanként puszta kézzel - továbbra is keresik a drágaköveket.

Egy helyi egyházi illetékes szerint a kormány tárgyalásokat folytat a lázadókkal az óriási jádetömb sorsáról. A kő később meghatározott értékének tíz százalékát ajánlották a felkelőknek, de azok az arányt túl alacsonynak találva visszautasították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.