Az ENSZ is méltatta a döntést

Csaknem száz gyerekkatonát engedtek el a mianmari fegyveres erők

Csaknem három évvel a katonai diktatúra vége után további csaknem száz gyereket és fiatalt engedett el és tett ezzel szabaddá a mianmari hadsereg, amelynek erről szóló rendelkezését szombaton az ENSZ is méltatta.

2014.01.18 17:26MTI

A világszervezet szerint az intézkedés "történelmi lépés" a gyerekkatonák bevetésének felszámolása felé vezető úton a délkelet-ázsiai országban. Az, hogy hány kiskorút zsákmányol még ki a hadsereg, nem ismert.

Az új mianmari kormány és a haderő másfél évvel ezelőtt jutott megállapodásra az ENSZ-szel az érzékeny ügyet jelentő gyerekkatonák kérdésében. Azóta a fegyveres erők összesen 272 kiskorútól váltak meg.

A most elengedett 96 kiskorú szabadon bocsátása "erős jelzés" a kormánytól és a hadseregtől arra, hogy véget vessenek egy olyan gyakorlatnak, amely "ellopja gyerekek életét, reményeit és álmait" - fogalmazott Bertrand Bainvel, az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF mianmari megbízottja.

A délkelet-ázsiai ország élén évtizedekig katonai rezsim állt, formálisan csak 2011 márciusa van hivatalban polgári kormányzat. A fegyveres erőket az emberi jogok súlyos megsértésével, többek közt azzal vádolják, hogy gyerekeket és civileket használt aknakeresésre.

Az ENSZ a burmai lázadóknak is felrója, hogy kiskorúakat toborzott. "Mindaddig, míg ennek nincs vége, nem épülhet fel egy új Burma" - jelentette ki Bertrand Bainvel a gyerekkatonákra utalva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.