"Eladta lelkét a sátánnak"

Zsidó hitre szeretne áttérni egy állítólagos Moszad-kém

Ki akar lépni az iszlámból, hogy zsidóként Izraelben élhessen egy kémkedéssel vádolt egyiptomi.

2014.02.13 15:05MTI

Mohamed Abdel-Báki Haszanein, a Hórusz navigációs és tengerhajózási vállalat ügyvezető igazgatója az egyiptomi hírszerzés szerint "eladta lelkét a sátánnak". Haszaneint állítólag a Moszad pénzzel és nőkkel vesztegette meg, és ő ennek fejében kényes információkat szolgáltatott az izraeli titkosszolgálatnak az egyiptomi haditengerészet biztonsági intézkedéseiről, a port-szaídi kikötőért felelős tengerésztisztek közti kommunikációról és a Szuezi-csatornán áthaladó külföldi hajókról azzal a céllal, hogy "kárt okozzon Egyiptom nemzeti érdekeinek".

A nemzetbiztonsági bíróság eljárási jegyzőkönyve szerint a 39 éves férfi először az országon kívül találkozott két izraeli ügynökkel, majd később egy titkos kód segítségével tartotta velük a kapcsolatot. Haszanein szolgálatiért cserébe pénzt kapott, és a Moszad állta thaiföldi és Fülöp-szigeteki utazásainak költségét is. A vádlott az al-Ahrám értesülései szerint jelezte azt a szándékát is, hogy áttér a zsidó vallásra, és Izraelbe emigrál.

Haszanein állítólag beismerő vallomást tett ezenkívül arról is, hogy felvette a kapcsolatot a szíriai hadsereggel, a libanoni Hezbollah síita szervezettel és az iráni titkosszolgálattal. Ezeknek felajánlotta, hogy információkkal látja el őket a Szíriában harcoló ellenzéknek szánt illegális fegyverszállítmányokról, s Törökországon keresztül, illetve vízi úton a polgárháború sújtotta országba készülő fegyveresekről.

Haszanein a többségükben síiták lakta Irán titkosszolgálatának és a Hezbollahnak küldött üzeneteiben annak a vágyának is hangot adott, hogy szeretné az iszlám szunnita ágát háta mögött hagyni, s a jövőben a síita vallási előírásoknak megfelelően élni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.