Maraton

Novemberben tárgyalják a bostoni robbantó ügyét

November 3-ra tűzte ki a tárgyalást az illetékes szövetségi bíró a tavalyi bostoni maratonon végrehajtott robbantásos merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajev ügyében.

2014.02.13 01:30MTI

George O' Toole bíró szerdán meghozott döntésével elutasította a védőügyvédek kérését, akik 2015 szeptemberéig szerettek volna haladékot kérni a felkészülésre. A védelem szerint a vád "renyhe" ütemben szolgáltatja ki a bizonyítékokat.

Dzsohar Carnajev ellen a tavaly április 15-i bostoni maraton finisében végrehajtott terrortámadás ügyében összesen 30 pontban, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt történt szövetségi vádemelés. A 20 éves, csecsen származású amerikai állampolgár július 10-én ártatlannak vallotta magát a bíróságon.

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter január végén felhatalmazta a szövetségi ügyészeket, hogy halálbüntetést kérjenek Carnajevre, ha a tárgyaláson bűnösnek találják.

Dzsohar Carnajev a vád szerint bátyjával, a 26 éves Tamerlan Carnajevvel együtt követte el a kettős robbantást, amelynek következtében hárman - köztük egy 8 éves kisfiú - meghaltak és 264-en megsebesültek, közülük sokan végtagjaikat vesztették. A terrortámadást két kuktafazékba szerelt, távirányítású pokolgéppel hajtották végre.

A fivérek negyedik áldozata egy rendőr volt, akit négy nappal később lőttek agyon.

Az idősebb Carnajev április 19-re virradóra halt meg, végzetét lőtt sebek és belső sérülések okozták. A súlyosan sebesült Dzsohar Carnajevet ugyanazon a napon fogták el.

Dzsohar Carnajev az állította, hogy a bostoni merénylet megtorlás volt az iraki és az afganisztáni muszlimok elleni amerikai támadásokért. Szerinte aki egy mohamedánt megtámad, az mindet megtámadja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.