Hála

Obama ész nélkül osztogatja a nagyköveti posztokat?

"Az, hogy egy elnök donorokat küld nagykövetnek, nem szokatlan. Ám olyanokat küldeni, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mit fognak tenni, vagy a régiójukról, az új dolog".

2014.02.11 05:25MTI

Új szintre emelte Barack Obama amerikai elnök az adományozók és a politikai összeköttetésekkel rendelkező "cimborák" nagyköveti kinevezését, annak ellenére, hogy 2008-ban még az ígérte, hogy változást hoz a washingtoni "kéz kezet mos"-típusú eljárásokban - állította hétfőn weboldalán a Fox News amerikai hírtelevízió. A televízió más amerikai médiumokkal együtt abból az alkalomból foglalkozott az üggyel, hogy a szenátus külügyi bizottsága a múlt héten megerősített több nagykövetjelöltet, köztük a budapesti képviselet élére kijelölt Colleen Bell televíziós szappanopera-producert, aki az elnök újraválasztási kampányát pénzadományok gyűjtésével támogatta.

A leendő misszióvezetőkről a kormánypárti többségű szenátus plenáris szavazása mondja majd ki a végső szót. A Fox szerint erre a gyakorlatra a legújabb nagykövetjelöltek szenátusi meghallgatáson elkövetett baklövései irányították rá a közfigyelmet. Az Amerikai Külügyi Szolgálati Egyesület összesítése szerint az Obama elnök második ciklusában kiválasztott misszióvezetők 53 százaléka politikai kinevezett. Bill Clinton esetében ez az arány 28 százalék, George W. Bush idején pedig 30 százalék volt. Obama esetében - a két periódusra kivetítve - súlyuk elérte a 37 százalékot.

"Az, hogy egy elnök donorokat küld nagykövetnek, nem szokatlan. Ám olyanokat küldeni, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mit fognak tenni, vagy a régiójukról, az új dolog" - jelentette ki Christian Whiton, George W. Bush volt külügyi tanácsadója. Jen Psaki külügyi szóvivő védelmébe vette a jelölteket, arra kérve a bírálókat, hogy adjanak nekik esélyt az állomáshelyükön való bizonyításra, és az elmúlt évtizedekből több pozitív példát is említett.

A Fox News emlékeztetett rá, hogy az oslói posztra kijelölt hotelmágnás, George Tsunis meghallgatásán a Norvég Királyság nem létező "elnökéről" beszélt, és John McCain szenátornak kellett felvilágosítnia arról, hogy Haladás Párt tagja nem egy "periférikus elem", hanem tagja az országot kormányzó jobbközép koalíciónak. Bell a tévécsatorna szerint "azzal küszködött, hogy megválaszolja, melyek Amerika stratégiai érdekei" Magyarországon.

Obama eddig legkevesebb 44 anyagi támogatóját nevezte ki politikai hivatalba, csaknem annyit, mint az ifjabb Bush a két teljes ciklusa alatt. A politikai kievezettek között kiosztott posztok következetesen csaknem ugyanazok maradnak. Európában ilyen a párizsi, a londoni, a berlini és a római nagyköveti pozíció, de ide tartoznak a karibi, kanadai és szingapúri kinevezések és időnként a tokiói nagykövet hivatala is. A Fox News rámutatott, hogy például Örményországba, vagy 1960 óta Bangladesbe vagy Mongóliába egyszer sem neveztek ki kampánydonort.

Az Obama-kormány nagykövet-kinevezési gyakorlatát a pénteki The Washington Postban Henri J. Barkey, a Lehigh Egyetem nemzetközi kapcsolatokat oktató professzora bírálta. Kritikájának élét főleg a "teljesen alkalmatlan" Tsunis ellen irányította, de Bell is megkapta tőle a magáét. "Milyen olyan tulajdonságai vannak, hogy egy válságban lévő országban legyen nagykövet?" - tette fel a jelölttel kapcsolatban a kérdést a szerző. Barkey szerint "a magyar demokratikus intézményeket komoly fenyegetés éri a kormánypárt részéről, és szélsőségesek veszik célba a kisebbségeket".

A professzor szerint a jelölések arra utalnak, hogy miközben például az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban a kormány a diplomácia fontosságát hangoztatja, az elnök "nem őszinte", amikor ilyet állít. Barkey ugyanakkor elismerte, hogy nem önmagában a politikai kinevezetteket bírálja, mert bizonyos esetekben ők is remek szolgálatot tehetnek, de úgy vélekedett: "néhány jelenlegi jelölt a modern verziója a hivatalok eladása 18. századi francia gyakorlatának". "Akkor az ebből származó jövedelem az állami tevékenység finanszírozására ment, most pedig kampányfinanszírozásra" - írta a szerző.

Ugyancsak pénteken a Politicóban James Bruno író, volt diplomata egyenesen úgy tette fel a kérdést, hogy "Miért küld Amerika annyi ostoba, alkalmatlan szellemi napszámost külföldre?" Bruno szintén Tsunis (aki a 2012-es elnöki újraválasztási kampány támogatásra 988 550 dollárt gyűjtött össze) és Bell (az ő teljesítménye 2 101 635 dollár volt) példáján köszörülte a tollát. "De valóban elvárhatta-e az elnök, hogy a térség szakértőjévé váljon?" - írta a magyarországi amerikai stratégiai érdekek ügyében bizonytalan Bellről a szerző.

Bruno ellenpéldaként hozta fel, hogy Norvégia washingtoni nagykövete már 31 esztendeje szolgál hazája külügyminisztériumának kötelékében, a magyar nagykövet, Szapáry György pedig közgazdász, aki 27 évig dolgozott a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF). A volt diplomata úgy vélekedett, hogy "az Egyesült Államok az egyetlen iparosodott ország, amely politikai zsákmányként ajánl fel diplomáciai posztokat, gyakran vagyonos kampánytámogatóknak egy olyan divatjamúlt rendszerben, amely a banánköztársaságok, a diktatúrák és a filléres monarchiák pártfogási gyakorlatával vetekszik."

Bruno felidézte, hogy valaha a katonai rangokat is hasonlóképpen osztogatták Amerikában, de a kongresszus a polgárháború után véget vetett ennek a gyakorlatnak, mert felhördülést keltett, hogy a tábornokká kinevezett cimborák inkompetenciájának következtében felesleges mészárlások történtek. James Bruno rámutatott, hogy a "külügyminiszteren átvezető" szolgálati utat megkerülő nagykövetek a Fehér Házban és a külügyminisztériumban is homlokráncolást okozó zavart és féleértést okoznak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.