Augusztus elején

Csúcstalálkozóra hívta Obama Afrika vezetőit

A csúcstalálkozó előmozdítja az amerikai kormány céljait a kereskedelem és a befektetések terén, valamint megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét Afrika biztonsága, népei és a demokrácia fejlődése iránt.

2014.01.22 10:24MTI

Afrika-Egyesült Államok csúcstalálkozót tartanak Washingtonban augusztus elején.

A Fehér Ház kedden jelentette be, hogy Barack Obama amerikai elnök negyvenhét afrikai ország vezetőjét hívta meg az augusztus 5-6-ra tervezett tanácskozásra, amelynek célja, hogy az Egyesült Államok megerősítse kapcsolatait a világ egyik legdinamikusabban fejlődő térségével. A csúcstalálkozó előmozdítja az amerikai kormány céljait a kereskedelem és a befektetések terén, valamint megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét Afrika biztonsága, népei és a demokrácia fejlődése iránt - mondta Jay Carney, az elnök szóvivője.

Angolától Zambiáig minden afrikai ország meghívást kapott, kivéve azokat, amelyek rossz viszonyban vannak az Egyesült Államokkal, illetve amelyek tagságát felfüggesztette az Afrikai Unió. A legfeltűnőbben hiányzók között szerepel Zimbabwe, Szudán, Bissau-Guinea, Egyiptom és Madagaszkár.

Obama, aki az Egyesült Államokban született amerikai anya és kenyai apa gyermekeként, tavaly júniusban tett afrikai körútján vetette fel a csúcstalálkozó ötletét. Egy Fokvárosban tartott beszédében azt hangoztatta, hogy új fejezetet kíván nyitni az Egyesült Államok és Afrika kapcsolataiban.

Kína és más nagy feltörekvő országok afrikai térhódításai nyomán gazdasági tanácsadói arra ösztökélték Barack Obamát, hogy erősítse az amerikai diplomáciai jelenlétet a fekete kontinensen. Az amerikai elnök mindazonáltal igyekezett minimalizálni az Afrikában befektető külföldiek közötti rivalizálást.

"Jó dolog, hogy Kína, India, Törökország és más országok is, mint például Brazília egyre nagyobb figyelmet szentelnek Afrikának" - mondta tavaly nyáron Obama, aki szerint a beruházások segíthetik Afrikát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.